Falubaserade Shinsocc UF, vars smarta variant av fotbollsstrumpa nu ger såväl prispengar som en plats i dalafinalen för framsynta UF-företag.
Foto: Sonny Jonasson

Snillrik idé föder hopp om framtidens fotbollsstrumpa

FALUN. Falun fortsätter visa framfötterna inom det unga företagandet. Nu har årets vinnare i residenskommunen utsetts. Allra vassast är ett gäng grabbar med en specialdesignad fotbollsstrumpa i fokus. – Vi hoppas kunna börja sälja den till fotbollsklubbar och givetvis starta lokalt här i Falun, säger det nytänkande gänget i ShinSocc UF.

Faluns unga entreprenörer och tankesnabba framtidskapital bevistade den senaste företagsfrukosten på Heymakers.
Detta då årets UF-företag i Falun skulle koras. Tävlingarna, som genomförs i samspel med Företagarna, riktar på sedvanligt manér ljus mot ungdomarnas både innovativa och tänkvärda produktion.

På delad fjärdeplats hamnade UF-initiativen Buff, Daltex och Universal Ski Carrier.
Bronspengen kneps av Dalabrädan, på andraplats hittas Yogo UF – och främst i ledet denna gång står alltså det fotbollsinriktade Shinsocc UF.
– Riktigt kul, vi har fått en lovande start, säger företagets Otto Östner.

Kompanjonerna Egon Pettersson, Markus Kahilainen, Engjëll Mjaku och Leo Fredriksson instämmer och samtliga är idel glada miner efter segern i lokaltävlingen.
De unga killarna studerar på teknikprogrammet vid Lugnetgymnasiet. Nu hoppas UF-ligan att såväl lokala som regionala och nationella fotbollsklubbar får upp ögonen för deras produkt.
Som innebär en klassisk företeelse stöpt i ny form.
– ShinSocc är vår idé om att göra något nytt som berör i stort sett alla fotbollsspelare, säger Egon Pettersson.
Och fortsätter:
– Vi har tagit fram en fotbollsstrumpa med den smarta funktionen att de har en inbyggd ficka för benskyddet. På så vis ersätter den behovet av tejp, vilket vi tror kan vara välkommet för många aktiva.

"Riktigt kul, vi har fått en lovande start", säger Shinsocc UF:s Otto Östner (tvåa från höger i bild) om Falukillarnas lokalseger och plats i dalafinalen. Foto: Sonny Jonasson
“Riktigt kul, vi har fått en lovande start”, säger Shinsocc UF:s Otto Östner (tvåa från höger i bild) om Falukillarnas lokalseger och plats i dalafinalen. Foto: Sonny Jonasson

Ett par av grabbarna dömer även fotboll själva. I sammanhanget har man fått lite extra vind i seglen via daladomaren Glenn Nyberg, verksam på såväl inhemsk elit- som internationell världsnivå.
– Väldigt kul att han bistod med ett positivt citat i vårt presentationsmaterial, det ger lite extra tyngd, säger Otto Östner.
Nybergs betraktelse lyder “För att få vara med på planen måste man ha benskydd. Shinsocc hjälper förhoppningsvis fler att ha skydden på plats, för en säkrare och bättre fotboll.”
– När vi skapat den här strumpan har vi dels haft egna idéer, dels fått jättefin hjälp från Dalarna Science Center som stöttat oss mycket, berättar Markus Kahilainen.

Den primära målgruppen är av naturliga skäl fotbollsklubbar och idrottens utövare.
UF-företagets rådgivare är därtill ordförande i en av Faluns större fotbollsklubbar, vilket kan ge ytterligare nyttig kontaktyta mot potentiella strump- och benskyddsanvändare.
– Vi är även aktiva digitalt och när vi fått in lite mer pengar i företaget är vår ambition att även etablera Shinsocc via e-handel, säger Egon Pettersson.

Utöver prispengar erhåller Shinsocc UF – i sällskap av övriga nämnda Falufinalister samt Wild Card-belönade Keep it Clean – även platser till regionsfinalen.
Denna genomförs den 26 mars och platsen är Kupolen i Borlänge.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,4644,644262" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS