Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lars Wilbe och Cissi Montelius driver snickeri och få alltmer fullt upp med beställningar av bord.
Foto: Maria Karlsson

Snickeri i Gräsberg växer och erbjuder leasing

Ludvika. Det började med några snickrade bord hemma i källaren, men en kampanj på sociala medier satte fart på beställningarna och sedan dess hittar alltfler kunder runt om i Sverige Det lilla Snickeriet i Gräsberg. – Vi har i stort sett bara privatkunder i dag och för att nå fler företag erbjuder vi nu leasing av våra möbler, säger paret Lars Wilbe och Cissi Montelius som driver företaget.

För två år sedan ville Lars satsa på att snickra på heltid och började designa och tillverka bord i mindre skala hemma i källaren. Affärsidén var att göra hållbara och personliga kvalitetsbord där kunden själv fick välja mått och färg.
Hösten 2021 la de ut information om borden på Facebook och Instagram. Tanken var att det skulle sätta fart inför julhandeln. Och responsen blev större än de kunnat ana.
– Vi fick så mycket beställningar så det blev lite kaos och svårt att få plats med allt hemma, berättar Lars.

Bordet Rut betsat i mellanbrun. Foto: kundbild, Det lilla Snickeriet i Gräsberg

De kunde då få möjlighet att låna lokalen där de i dag har sitt snickeri. Då stod den helt tom, men sedan dess har de fyllt på med maskiner som de investerat i undan för undan för att effektivisera och underlätta tillverkningen av bord, men även bänkar.
– Vi trodde det skulle lugna ner sig efter jul, men det lugnade aldrig ner sig, säger Cissi.
Efter att de första – som hon kallar modiga – kunderna gjort sina beställningar kom det alltfler som också vågade prova ett tidigare okänt litet företag i södra Dalarna. Och det var kunder som kom tillbaka för att köpa ytterligare bord. På sociala medier fylldes det på med bilder på färdiga bord och även från nöjda kunder som skickat bilder.

Bordet och bänken Rut betsat i mörk ek. Foto: kundbild, Det lilla Snickeriet i Gräsberg

Barnen i familjen, Rut Märta, Love och Levi har alla gett namn åt varsin bordsmodell.
– Ytterligare en modell kallas Anna och det har vi i alla fall som andranamn, säger Cissi och ler.
– Det känns som vi har hållit på jättelänge för vi jobbar på ett helt annat sätt nu och har börjat lära oss vad kunderna vill ha, vad som är trendigt, säger Lars.
– Vi har från början jobbat med en lantlig stil med tjocka bordskivor och grövre ben. I dag är bordskivorna släta och nätta, det är fortfarande stora bord men elegantare.
Cissi arbetar halvtid som sjuksköterska och i företaget har hon bland annat hand om det administrativa och mötena med kunderna.
– Några klickar själva i storlek och färg medan andra gärna vill ha råd vad som blir snyggast, berättar hon.

Bordet Rut vitoljat. Foto: kundbild, Det lilla Snickeriet i Gräsberg

Många av deras kunder finns i storstäderna och är det inte längre än 60 mil levererar Lars och Cissi möblerna själva. Annars skickar de dem om inte kunderna vill hämta dem själva.
Många bord står nu i stora tjusiga lägenheter, men enligt Cissi passar de lika bra i en liten stuga. Även om inköpspriset ligger högre än många bord som tillverkats i låglöneländer, så kanske det inte blir dyrare på lång sikt.
– De håller länge och man kan exempelvis slipa om dem flera gånger och byta färg om man vill, säger hon.

Nu erbjuder de sina kunder att leasa möbler, kanske på tre år, för att sedan kunna köpa ut dem till en mindre summa.
– I dag är kanske 98 procent av våra kunder privatpersoner och det här kan vara ett sätt att nå företag, som exempelvis restauranger som kanske har det tufft nu, säger Lars.
De har börjat nå kunder i Sälen och Idre, men de vänder sig också norrut, som exempelvis Skellefteå som är på gång att växa. Därför har de diskuterat mycket om och i så fall hur deras företag ska kunna växa.
– Det är ganska skönt att kunna styra själv och inte ha ansvaret för anställda. Samtidigt vill vi inte behöva säga nej till kunder eller ha för lång leveranstid, så kanske vi ska ha några timanställda till att börja med, säger Lars.

Snart är det Södra Dalarnas Hus, Hem och Trädgårdsmässa, den 1-2 april i Smedjebacken. Då finns Lars och Cissi på plats för att berätta mer om sin verksamhet.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!