Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den 28 augusti hålls Skördeloppet, efter ett uppehåll i fjol på grund av coronapandemin. Samtidigt pågår öppet spår och aktiviteter för skol- och förskolebarn under hela veckan före Skördeloppet. Bilden togs vid loppet 2019.
Foto: Arkivbild

Snart dags för Skördeloppet: ”En bra sak för Hedemora”

HEDEMORA. Skördeloppet står för dörren. I år hålls det ”vanliga” loppet samtidigt som fjolårets upplägg med öppet spår och aktiviteter för barn i förskolor och skolor kvarstår. – Målsättningen är att få så många som möjligt att delta, säger tävlingsledaren Anna-Maria Nordström.

Lördagen den 28 augusti hålls Skördeloppet med start och mål på Vasaliden i centrala Hedemora. Men redan måndagen den veckan startar arrangemanget med öppet spår samt aktiviteter för skol- och förskolebarn i Hedemora kommun.
– I fjol kunde vi inte ha något Skördelopp, på grund av coronapandemin. I stället erbjöd vi deltagarna att springa öppet spår, någon gång under en veckas tid, och vi fick även med skolorna och förskolorna på detta så att över 2 000 barn var med och sprang under veckan, berättar Anna-Maria Nordström.
I år blir det alltså både och.
– Vi såg att det var fler än någonsin som sprang fem kilometer när man kunde göra det lite när man ville under veckan, i samband med öppet spår. Det tyder på att upplägget är bra. Det är kanske inte alls som vill springa ett riktigt lopp med andra deltagare och publik. Därför är det viktigt att vi kan fortsätta med detta. Vi vill bidra till att öka folkhälsan, säger Anna-Maria Nordström.

Det går att föranmäla sig till loppet och det går även att anmäla sig på plats den 28 augusti.
– 2019 var senaste gången som vi hade ett riktigt lopp och då var det 475 som sprang totalt – både barn och vuxna. Vi har olika distanser för deltagarna.
IFK Hedemora friidrott är arrangör av loppet och i år har det gått lite trögare än vanligt att få med sponsorerna på tåget.
– Tidigare har sponsorpengarna gått till att bekosta medaljer och annat till deltagarna, samt banderoller och sådant. I år har inte sponsorpengarna räckt riktigt, så vi får täcka upp ur föreningens egen kassa, säger Anna-Maria Nordström.

Ett inslag under tidigare lopp har varit att sponsorprylar har ställts ut längs banan, så att deltagarna fått ta med sig sakerna i mål.
– Det har bland annat varit kundvagnar med saker, som de måste springa i mål med. Det värsta vi sett var nog en tvättmaskin, men det var en deltagare som fick med sig den. Skördeloppet är en kul grej och en bra sak för Hedemora. Det drar hit kunder och besökare till butikerna och restaurangerna.
Blir själva loppet annorlunda i år, med tanke på coronapandemin?
– Ja, starten blir lite annorlunda. Det får inte vara lika trångt som vanligt. I stället får deltagarna starta utefter hur snabbt de springer. Vi ska ha ordentliga startfållor i år, säger Anna-Maria Nordström.

Fotnot: Mer information om Skördeloppet finns på www.skordeloppet.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!