Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Smeden har stått på samma plats i cirka 20 år.
Foto: Lisa Björklund

Smeden går inte att rädda – rötskadorna för stora

SMEDJEBACKEN. Jätteskulpturen ”Smeden” vid infarten mot Smedjebacken går inte att restaurera. Det meddelade kultur- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Monica Forsgren (S) under veckan. – Den är i väldigt, väldigt dåligt skick. Den har så mycket rötskador. Skulle man göra om den skulle man behöva ta bort så mycket att det inte skulle bli något kvar.

Det var i mars som Tekniska avdelningen fick i uppdrag att göra en grundläggande besiktning av Snidare-Niklas gigantiska träskulptur som stått vid rondellen vid väg 66 i cirka 20 år.
Nu har det visat sig att Smeden inte går att rädda. Skulpturen, som är gjord i trä har drabbats av röta och bristerna är för stora. Nu får Smedjebacksborna nöja sig med träbåtarna i rondellen.
– Det är samma båtar som kommunvapnet. Vi tyckte att de symboliserar Smedjebacken och att det räcker med dem. Vi behöver ha konst i hela kommunen, det är vår ambition att ha den på olika ställen. Därför tyckte vi att det räckte just på den här platsen.

Smeden under besiktningen. Foto: Smedjebackens kommun

En annan anledning till att man inte ersätter Smeden med någon annan konst är att det finns planer på att bygga om väg 66.
– Tanken är att det ska bli en 2+1-väg där så småningom och man vill få till en cykel- och gångtunnel under vägen. Det finns risk för att vi behöver använda det området vilket är ytterligare en anledning till att vi inte ska ha nåt mer där.

Vad händer med Smeden?
– Man kan inte göra så mycket med den, den blir återvinning.

Vad känner du själv för skulpturen?
– Jag har alltid varit en förespråkare för Smeden men den gick inte att renovera. Vi trodde inte att den var så skadad som den var. Jag vet att många tycker om Smeden och vissa inte; det är delat. Han som gjort den har avlidit för ganska många år sen så han kan inte göra en ny.

Kunde ni ha gjort något tidigare för att rädda den?
– Smeden renoverades för cirka tio år sen, men visst hade vi kanske behövt ha en investeringsplan och gjort något varje år. Den var av trä och stod mot backen, det kan vara svårt att bevara en sån skulptur.

Rötskador. Foto: Smedjebackens kommun
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!