Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Erik Åsberg, en av medlemmarna i Smedsbo Gastronomiska Akademi. ”Det är roligt att utvecklas, och framför allt tillsammans med personer man uppskattar och som delar ens glädje för det här med mat”, betonar han.
Foto: Sonny Jonasson

Smaksäker akademi med gemenskap som krydda

FALUN. Här förenas kulinarisk samvaro med formstarka smaklökar och ljuva aromer. Via kryddsäkra manövrar skapas en helhet som nu sjuder på sitt sjuttonde matglada år. Smedsbo Gastronomiska Akademi är förankrad i varma värden även utanför köket. – Det är mycket lokal kärlek inblandat i det här, framhåller Erik Åsberg som är en av akademins meriterade medlemmar.
Första kastrullen i sällskapets regi sätts på spisen 2007. Detta via en testtermin som bokstavligt talat föder mersmak.
Erik Åsberg, i samband med detta aktiverad i de matglada aktiviteterna, hyllar sammanhangets förgrundsfigurer.
– Ja, Ingemar Olsson pratade lite med Bosse Holmkvist som då blev med som lärare under den första terminen.
– Vi fick en fin start och kände att vi ville fortsätta. I dag är vi åtta ordinarie amatörkockar och fyra reserver i vårt lilla gäng. Om en av de ordinarie inte kan så fylls den platsen av en reserv, utvecklar han.
Var fjortonde dag ses man för att låta kollektiv kokkonst ta ut kompassriktningen rörande mat och dryck.
Gemenskapen är påtaglig och vilar på en fond av samstämmig passion för matlagningens mustiga värld.
Inför varje sammankomst fördelas de deltagande parvis och med olika uppdrag.
– Ja, normalt sett delar vi upp oss två och två. En duo ansvarar för förrätt, en för varmrätt och en annan för dessert. Därtill svarar ett par för dukning, disk och inhandlande av råvaror, förklarar Erik Åsberg.
Smedsbo Gastronomiska Akademi delar den stora entusiasmen för gemenskap och smakmanövrar i köksmiljö. Foto: Dreamstime
Smedsbo Gastronomiska Akademi delar den stora entusiasmen för gemenskap och smakmanövrar i köksmiljö. Foto: Dreamstime
Han fortskrider gällande den gastronomiska grupperingens stämningsstinna strategi.
Platsen för det hela är för övrigt den pittoreska Smedsbo Bystuga.
– När man anländer stugan får varje arbetsduo en kasse ingredienser att laga mat baserad på. Det är ett jättespännande upplägg.
– Efter varje termin bjuder vi även in våra fruar på middag där de, förhoppningsvis, godkänner resultatet av vad vi pysslat med i köket, skrattar Erik hjärtligt.
Till dags dato har den synnerligen aktiva akademin därtill givit ut två böcker på det kulinariska temat.
Även den ekonomiska biten bär förtecken av en devis nära innebörden av ”delat ansvar, dubbel glädje”.
– När vi träffas sköter vi betalningen av den inhandlade maten, och vi brukar också rikta en slant till bystugeföreningen.
Åsberg fortsätter:
– Alla som är med har anknytning till Aspeboda på något sätt. Det är mycket lokal kärlek inblandat i det här. Och givetvis ett stort matintresse.
Medlemmarna anno 2024 är Eskil Embretsén, Börje Sydne, Erik Åsberg, Ingemar Olsson, Calle Olsson, Sven-Erik Dotzsky, Bosse Paulsson, Karl-Erik Mattsson. Reserver är Gunnar Lennhed, Calle Mellberg, Lars Dotzsky, Sven Haglöf, Kjell Mattsson, Lars Rosengren och Stefan Lindholm.
"Alla som är med har anknytning till Aspeboda på något sätt", berättar Erik Åsberg om den matglada akademin. Foto: Sonny Jonasson
“Alla som är med har anknytning till Aspeboda på något sätt”, berättar Erik Åsberg om den matglada akademin. Foto: Sonny Jonasson
Erik berör därpå den vanligt förekommande känslan av vardaglig repetition när spisen pockar på uppmärksamhet.
Han drar sig skrattande till minnes ett träffsäkert citat han stött på i sammanhanget.
– Ja, det ringar in det här med både lyxproblem och utmaningen i att ändå försöka variera sig i köket. ”Vem visste att det svåraste med att vara vuxen är att bestämma vad man ska laga till middag varje kväll resten av livet”, har jag för mig att det lyder.
Han konstaterar att såväl det egna intresset som det gemensamma drivet tilltagit över tid.
Att med nyfikenhet och ihärdighet kommer växande kunskap och inspiration.
– Det är roligt att utvecklas, och framför allt tillsammans med personer man uppskattar och som delar ens glädje för det här med mat.
När en personlig favorit ska formuleras så väljer de Åsbergska smaklökarna att hoppa i plurret.
– Ja, torsk i dess olika former är alltid otroligt gott. Och svårt, ler Erik åt en uppgift som dock gladeligen axlas av Smedsbo Gastronomiska Akademi.
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,338576" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!