Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Slumpen förde Tomas Eriksson och Ronny Axberg till Bäsna i somras. Nu har de skrivit på kontrakt för att ta över handelsträdgården efter Kjellåke Östlund och Erling Åslin. “Det är nervöst, men vi är så himla glada och lyckliga”, säger Ronny.

Slumpen förde dem till Bäsna – nu tar de över handelsträdgården

BÄSNA. Nu är det klart att Tomas Eriksson och Ronny Axberg från Stockholm tar över Bäsna trädgård. De hade aldrig hört talas om Bäsna förut utan hamnade där av en slump. – Då insåg vi att det var där vår dröm fanns, säger Ronny.

Kjellåke Östlund och hans man Erling Åslin har drivit trädgården i Bäsna i 26 år, utvecklat verksamheten successivt och gjort den till ett vida känt besöksmål. Även om de älskat sitt arbete så har de under flera år funderat på att göra något annat i sina liv – medan de fortfarande har ork.
Samtidigt har de varit noga med att trädgården ska drivas vidare, vilket gjort att försäljningen dragit ut på tiden.
Men förra helgen skrevs kontrakt med de nya ägarna och Kjellåke är övertygad om att det är rätt personer som tar över.
– Vi är så glada att det blir just dessa killar med sin gedigna kunskap som tar chansen att få driva Bäsna vidare, säger han.

Snart kan Kjellåke Östlund och Erling Åslin bli pensionärer på riktigt. "Även om vi har världens bästa jobb, så är det dags att lämna över till yngre människor".
Snart kan Kjellåke Östlund och Erling Åslin bli pensionärer på riktigt. “Även om vi har världens bästa jobb, så är det dags att lämna över till yngre människor”. Foto: Privat

Tomas Eriksson och Ronny Axberg, båda 39 år, bor än så länge i lägenhet i Solna där de också sedan tio år haft en kolonistuga med stor tomt att odla.
– Det är under den tiden som mitt intresset för att odla utvecklats, berättar Ronny som annars jobbar som biträdande rektor.
Tomas däremot har haft växter som yrke i många år, bland annat på Slottsträdgården Ulriksdal och numera på Floristkompaniet.
Paret har drömt om att kunna starta en handelsträdgård där de både kunde bo och arbeta tillsammans. I somras reste de runt i södra Sverige för att leta efter ett ställe – utan att hitta något.

Sista semesterveckan spenderade de hos sina bästa vänner Rasmus Bäfvenberg och Julia Grund som nyligen flyttat till Falun och har en sommarstuga i Mockfjärd. Julia, som är trädgårdsingenjör, ville visa upp Bäsna trädgård och dessutom handla lite växter till stugan.
– Det är ju en otroligt vacker plats med en helt magisk visningsträdgård, utbrister Ronny.
När han och Tomas under besöket förstod att handelsträdgården var till salu blev det början på ett helt nytt kapitel i deras liv.
– Vi blev väldigt intresserade och nyfikna direkt och fick jättefin kontakt med Kjellåke och Erling.
En intensiv period följde innan allt var klart, men för Tomas och Ronny fanns egentligen aldrig någon stor tvekan.
– Nej, det här var ju precis det här vi hade drömt om; att bo någonstans där vi kunde ha en trädgård, arbeta tillsammans och där jobb och vardag skulle flätas samman.

Tack vare Julia Grund har Tomas Eriksson och Ronny Axberg (till höger) upptäckt Bäsna trädgård och blir snart Gagnefsbor med egen handelsträdgård. Julia ska också jobba tillsammans med sina vänner.
Tack vare Julia Grund har Tomas Eriksson och Ronny Axberg (till höger) upptäckt Bäsna trädgård och blir snart Gagnefsbor med egen handelsträdgård. Julia ska också jobba tillsammans med sina vänner. Foto: Privat

Ägarbytet sker från 1 maj. Kjellåke och Erling har lovat att hjälpa sina efterträdare igång under första månaden och flyttar därefter till sommarstugan i Gnarp.
– Sedan kan vi hjälpa dem på distans och kanske hoppa in när det är mycket att göra, säger Kjellåke.
Han är mån om att verksamheten ska fortsätta att blomstra, något som de blivande Bäsnaborna uppskattar.
– Det känns ju nervöst att ta över en så uppskattad verksamhet, men Kjellåke och Erling vill verkligen att det ska gå bra för oss och det känns tryggt, säger Ronny.
Har ni hunnit fundera på några förändringar?
– Vi vill behålla trädgården som den är, men självklart vill vi så småningom sätta vår egen prägel på den.
I framtiden kan det bli kurs- eller föreläsningskvällar i Bäsna och de populära ljuskvällarna kan dyka upp igen. Från och med nästa sommar erbjuds förmodligen också trädgårdsdesign som tjänst.
– Vi hoppas att Julia kan jobba med det. Nu längtar vi till nästa vår när trädgården öppnar igen, säger Ronny Axberg.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!