Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anna-Maria Nordström från Hedemora Friidrottsklubb är tävlingsledare för Skördeloppet och hoppas på att man i år ska passera 500 deltagare.
Foto: Mikael Eriksson

Skördeloppet siktar mot 500 deltagare

HEDEMORA. Den 31 augusti arrangeras Skördeloppet för sjätte gången. I år hoppas arrangörerna att loppet ska locka fler än 500 deltagare.

För sjätte året avgörs Skördeloppet. Lördag 31 augusti är det dags. Mycket är sig likt från tidigare år, start och mål är förlagt till Vasaliden och bansträckningen för fem- och tiokilometersslingan är densamma.
För de yngsta deltagarna, upp till årskurs 6, gäller det att avverka ett eller två varv på den 400 meter långa löparbanan runt Vasaliden. Tävlingsledaren Anna-Maria Nordström säger att många yngre väljer bort banorna på vasaliden för att istället springa femkilometersslingan.

Fem- och tiokilometersslingan har samma bansträckning och passerar bland annat via Stora Torget genom Apoteksparken vidare bort mot Hedemora gammelgård, förbi badplatsen vid Munkbosjön innan den vänder åter mot de centrala delarna av Hedemora. Det gör att det finns många platser för åskådarna att följa löparna.
– Vi ser gärna att det finns mycket publik utmed banan och hejar på löparna, säger Anna-Maria.
För varje år växer antalet deltagare i Skördeloppet.
– Det har ökat med cirka 20 procent varje år, säger Anna-Maria.
Förra året var det runt 450 personer som deltog, det gör att man från arrangörshåll i år hoppas spräcka 500 gränsen.

Syftet är att få Hedemorabor och besökare att röra på sig, För de som inte vill vara med och tävla går det utmärkt att avverka fem kilometersslingan i eget valt tempo.
En nyhet för året är att Hela Hedemora Idrottsdag arrangeras i samband med Skördeloppet. På delar av Vasaliden kommer Hedemoras idrottsföreningar at visa upp sig och sin verksamhet. För besökarna kommer det att bli möjlighet att prova på olika aktiviteter.
– Bland annat kommer ridklubben, brottarklubben och handbollen att finnas på plats, säger Anna-Maria.

Då Skördeloppet avgörs samma dag som Kulturnatten har man i år även ett kulturellt inslag under Skördeloppet.
– Det är Sonny Fredriksson som släpper sin barnbok Berättelsen om Nils, säger Anna-Maria.
Arrangörer av Skördeloppet är Hedemora Friidrottsklubb med hjälp av Svenska kyrkans Unga och Hedemora Träningsvärk med flera föreningar.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 34 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!