ANNONS

De tre senaste åren har Säterkonstnären Karl H Kruse gjort en tavla av en stor mängd potatis, som har avtäckts vid invigningen av Skördefest i södra Dalarna. I år gör han detta för fjärde gången. Bilden föreställer Karl framför den första potatistavlan, som han gjorde till skördefesten 2019.
Foto: Pär Sönnert

Skördefesten – de lokala matproducenternas högtid

HEDEMORA/SÄTER/-AVESTA. Ett av få större arrangemang som har kunnat hållas nästan som vanligt under pandemiåren är Skördefest i södra Dalarna. – Men vi var noga med att följa alla restriktioner, betonar Olle Bengtsson, en av arrangörerna. I höst hålls den 13:e upplagan.

Helgen den 9–11 september hålls Skördefest i södra Dalarna. Gårdar och matproducenter i Säters, Hedemora och Avesta kommun slår upp dörrarna för besökarna som får åka runt helt fritt.
– Hedemora kommun har flest lokala matproducenter i hela Dalarna och Säters kommun är inte långt efter. Södra Dalarna är ”Dalarnas kornbod”, de kommuner som har mest jordbruksmark i Dalarna, säger Olle Bengtsson.
Han är själv senapsmakare på LissEllas Senap, som har vunnit 45 medaljer, varav 15 VM-guld, vid senaps-VM i USA.
Konceptet i sig, som i stor utsträckning sker utomhus, gjorde att skördefesten kunde genomföras i stort sett som vanligt både 2020 och 2021.
– Vissa besöksmål kunde inte vara med, då det var aktiviteter som skedde inomhus. Och så har vi fått ställa in den genuina dalamarknaden, vid Tviksta i Hedemora, men den hålls i år igen, säger Olle Bengtsson.

Skyltar leder besökarna rätt till de olika besöksmålen som finns i Hedemora, Säters och Avesta kommun. Foto: Pär Sönnert

Hur många besöksmål deltar i år?
– Just nu är det 39 anmälda. Det brukar ligga ungefär där någonstans. Sju av dem är i Avesta kommun och resten i Hedemora och Säters kommun.
De tre senaste åren har Säterkonstnären Karl H Kruse gjort en tavla av en stor mängd potatis, som har avtäckts vid invigningen av Skördefesten.
– Det blir så även i år. Det är helt fantastiskt att Karl kan skapa konst av potatis. Tavlan kommer att avtäckas vid invigningen som sker på Roslunds Potatis i Stora Skedvi på fredagsförmiddagen, den 9 september. Senare samma dag hålls även Genuin Dalamarknad vid Tviksta i Hedemora och där ska vi även dela ut priset Årets Skördefesthjärta, berättar Olle Bengtsson.

Olle Bengtsson, senapsmakare och en av arrangörerna till Skördefest i södra Dalarna, tror att friheten är den största förklaringen till att skördefesten blivit så populär. “Man kan åka runt precis som man vill och välja vad man vill besöka”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Vad är det som gör att Skördefesten blivit så populär?
– Det är nog friheten, att man kan åka runt precis som man vill och välja vad man vill besöka. Varje besöksmål är ett eget litet event, det blir en fin variation och är även en rolig sak för matproducenterna. De är engagerade i det som de sysslar med och det blir många fina möten under Skördefesten.
Senare i september hålls Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) sin krisberedskapsvecka, som i år har tema mat.
– Det stämmer överens med det vi sysslar med och därför kommer vi att ha lite aktiviteter under den veckan, tillsammans med ”våra” kommuner. Om det inte finns förutsättningar för matproduktion i dag så kommer det inte heller att finnas vid en kris. Det ska bli spännande att delta i den veckan, säger Olle Bengtsson.

Facebook

ANNONS

ANNONS