Det är skördetid invid den väg som förbinder Stjärnsund med Hofors. Högst upp på en ranglig stege står Tyler Domsk i färd med att lösgöra den humle som slingrat sig åtskilliga meter ovanför Stigsbos markyta. I växtens andra ände står Carlo Lavino redo att bryta all markkontakt.
Samma eftermiddag har alla nyplockade humlekottar packats in i en lätt skamfilad vit skåpbil.
Stjärnsund nästa.
Där står Per Vikström och Peter Sundlöf redo att tillsätta de nyplockade kottarna i en av de brygder som bär Sjernsunds Brygghus etikett. Maltkorn skördat på fält i bygden ska i en nära framtid bli en annan viktig ingrediens i brygden.
– Vår dröm att enbart använda lokalt odlade råvaror har tagit ett stort steg framåt tack vare dessa driftiga herrar, berömmer Per Vikström.
Männen bakom den lokala humleodlingen kan bara beskriva som importer. Tyler Domsk är född och uppväxt i Kalifornien och kollegan Carlo Levino är australiensare.
Hur hamnade ni i Stjärnsund?
Två män ett svar.
En kvinna…
Odlingen omfattar i år ungefär 70 växter. Ambitionen är att stegvis utöka odlingsarealen. En andra rad av humleplantor har just tittat upp ur jorden. Ovanför dessa ska en klätterställning anpassad för humle byggas. De träd som ska utgöra dess stomme ligger fällda, barkade och är redo att resas.
Kottarna som blandats i årets brygd ska under den närmaste månaden bidra med beska till det öl som beräknas stå på de lokala systembolagens hyllor och återfinnas i beställningssortimentet i början av december.
– Det blir ungefär 3 500 flaskor öl, egentligen en alldeles för liten brygd för att bli lönsam, säger Per Vikström och fortsätter.
– Viktigare är att vi är på väg att förverkliga vår ambition att enbart använda lokalt odlade råvaror.
Fakta humle
Under 400 år, fram till 1860, var varje bonde i Sverige enligt lag ålagd att hålla 200 stänger humle.
Den första dokumenterade odlingen av humle är daterad till år 736.
Humle har hittats vid arkelogiska utgrävningar på Birka och andra vikingabyar.
Källa: Wikipedia
