Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bernt Jans tog fram måttbandet för att avgöra vem som vunnit av honom och Kaj Hjalmarsson, men det visade sig att det blev oavgjort.
Foto: Sara Flodin

Skolbygge hotar boulebana

SÄTER. PRO Säter har många verksamheter och boule är den som samlar flest deltagare. Nu är medlemmarna oroliga över att nybygget av kommande skola vid Skönviksområdet ska göra anspråk på marken där boulebanorna ligger.

I slutet av 90-talet fick föreningen tillstånd av Skönviksbolaget att använda marken till boulespel.
– Villkoret var att föreningen skulle hålla platsen i välvårdat skick och det har sedan dess uppfyllts. SBB som är nuvarande ägare av området har visat samma generositet, förklarar Stig Eklöf.
Bolaget hjälpte till att anlägga banor och sittplatser samt att flytta en bod till platsen som installerades med el.
– River de den här får de bygga en ny och ersätta våra banor. Frågan är var och vem det är som ska bekosta detta, undrar Mikael Johansson.

I klubbstugan förvaras den utrustning som används. ”River de den här får de bygga en ny”, tycker Mikael Johansson. Kaj Hjalmarsson sköter redskapen som behövs under spelet. Foto: Sara Flodin

PRO-föreningen har på senare tid fått statsbidrag att förebygga och bryta ensamhet och isolering bland äldre. För dessa pengar har de iordningställt två banor. Tio banor finns nu på området som rymmer upp till 60 spelare. Två gånger i veckan spelar 30 till 40 personer boule i upp till tre timmar per tillfälle och det har blivit en ökat intresse för att vara med och spela boule.

Tre timmar kan ett speltillfälle pågå. Sylvia Larsson kastar klotet medan Gunn Carling håller koll. Foto: Sara Flodin

– En anledning till detta kan vara att aktiviteten även är öppen för den som inte är medlem i föreningen, förklarar Stig Eklöf.
Trots att det är en kylig eftermiddag och det anordnas bouletävling i grannkommunen har ett 20-tal samlats för att spela poängboule.
– Det viktigaste av allt är den sociala kontakten, tycker Gun Carling som får medhåll av de andra spelarna.
– Vi är som en stor familj, konstaterar Sylvia Larsson som är 86 år och har spelat boule i 15 år.

Denna dag trotsade 22 personer det kyliga vädret för att spela boule. Ofta är gänget ett 40-tal personer. Foto: Sara Flodin

– Föreningen hoppas verkligen att vi får vara kvar och att skolplaneringen görs med hänsyn till det, påtalar Stig Eklöf.
Lotta Johansson är nybliven pensionär och har precis börjat spela boule med Säters PRO.
– Om vi får vara kvar kan det bli ett möte mellan generationer, säger hon.
Stig håller med om att platsen kan bli en naturlig kontaktpunkt mellan generationer.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!