Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Under skogsdagen var en skogmaskin på plats för att bland annat visa hur man fäller träd.
Foto: Privat

Skolbarn provade skogsmaskin på utflykt i skogen

SMEDJEBACKEN. Ett 50-tal elever från årskurs 4 och 5 på Kyrkskolan i Söderbärke fick nyligen en heldag vid Åstjärn, i närheten av Björsjö. – Det har varit roligt. Vi har sett på skogsmaskin, fått lära oss om djur och fått mäta hur långt det är mellan träden, säger Emil Strandberg, elva år.

Skogsdagen arrangerades av Skogen i Skolan och Jägareförbundet Västerbergslagens jaktvårdskrets.
– Vi gör det här för att barnen ska komma ut i skog och natur och förstå att det är kul och spännande – och inte farligt – att vistas i naturen, säger Torbjörn Andersson, ordförande i Västerbergslagens jaktvårdskrets.

“Förhoppningen är att få till en plats varje år för att arrangera en skogsdag för skolorna i Ludvika och Smedjebacken” säger Torbjörn Andersson. Foto: Lisa Björklund

Det är han som ligger bakom initiativet till skogsdagen. Han hörde talas om Skogen i Skolans arbete med att inspirera barn till att vara i skogen och kontaktade dess regionsamordnare i Gävleborg-Dala. Därefter kontaktade han bland annat Kyrkskolan i Söderbärke, som nappade på idén.
– De blev eld och lågor, säger Torbjörn Andersson, och berättar att dagen bjöd på vackert väder och att de även hade tillgång till Hyrfiske.se:s lilla stuga samt ett vindskydd för barnen att äta hamburgare under.

Emil Strandberg var en av eleverna under skogsdagen. Foto: Privat

På plats vid Åstjärn fanns fem stationer. Dessa utgjordes av Lantbrukarnas riksorganisation (LRF), Länsstyrelsen Dalarna/Jägareförbundet, Svea skog, Bisen Jord & Skog samt Skogen i Skolan.
Från LRF kom Johan Persson och Katarina Agné. De har en bondgård utanför Söderbärke och hade med sig en kalv som barnen fick klappa.
– De pratade om lantbruk, kalvar, vad de väger, vad de äter och vad man gör med dem.

Till barnens förtjusning fanns även en skogsmaskin som företaget Bisen Jord & Skog hade tagit med sig.
– De har ställt upp otroligt mycket. De har avsatt en maskin och en förare en hel dag för att barnen ska få se och prova på maskinen.

Lantbrukaren Johan Persson hade med sig en kalv från sin gård utanför Söderbärke. Foto: Privat

Svea skog visade hur man planterar skog och eleverna fick placera ut egna granplantor. Vid Skogen i Skolans station pratades det om olika slags träd.
– Eleverna fick mäta trädens längd och tjocklek. Och de kunde titta på småkryp med hjälp av en lupp.

Vid Länsstyrelsen Dalarnas station, som de hade tillsammans med Jägareförbundet, visades älghorn, en björnskalle och djurskinn.
– Vi pratade om våra vanligaste djur i skogen. Hur de ser ut och hur de lever. Länsstyrelsen berättade lite om björn, varg och lo. De hade med sig ett vargskinn som eleverna kunde känna på.

FAKTA
Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och landets skogliga intressenter.
Deras uppdrag är att sprida kunskap om skogen och dess möjligheter. Skogen i Skolan har försett lärare runt om i Sverige med pedagogiska verktyg sedan år 1973.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!