Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fr v Matilda Kilström, ordförande familje- och utbildningsnämnden, Anna Hane Karlsson, kostchef, Fredrik Hedlund, rektor Kyrkskolan Söderbärke, Sara Sundh, rektor Bergaskolan Smedjebacken, Kajsa Remes, Molly Reimers och Edvin Dannfeldet vid frukostbordet.
Foto: Maria Karlsson

Skolan erbjuder frukost till alla

SMEDJEBACKEN. Högstadieelever i Smedjebackens kommun erbjuds nu fri frukost på prov. – Det ska bli spännande att se vilket resultat det blir, säger Matilda Kilström, ordförande familje- och utbildningsnämnden.

Hon berättar att under hälsosamtalen på högstadieskolorna i kommunen har det visat sig att nästan hälften av eleverna sällan eller aldrig äter frukost innan de börjar skolan på morgnarna.
Med tanke på att flera studier har visat att barn som äter frukost orkar mer och presterar bättre genomförs nu ett projekt där alla elever erbjuds fri frukost på morgonen.
– Vi har även haft försök med mellanmål för elever i årskurserna 4-9 och nu gör vi det här, vi testar olika saker för att hitta rätt.

Fredrik Hedlund är rektor vid Kyrkskolan i Söderbärke. Nu erbjuds alla högstadieelever fri frukost även där.
– Vi har många ”bussbarn”, det vill säga barn som åker buss till skolan och de har redan tidigare haft möjlighet att äta frukost när de kommer till skolan. Det hör samman med övriga livsstilsfrågor vi arbetat med i skolorna, säger han.

Molly, Kajsa och Edvin tycker det är bra med fri frukost.

Kajsa Remes och Molly Reimers går båda i årskurs 9 och Edvin Dannfeldt går i årskurs 8. De tycker det är bra att skolorna erbjuder fri frukost för de hör ofta om kompisar som är hungriga och inte hunnit äta på morgonen.
– Man har inte alltid aptit på morgonen och är inte alltid sugen på att vakna tidigare för att hinna äta, säger Kajsa Remes och Molly Reimers.
– När jag fått springa till bussen har frukosten i skolan räddat min dag, säger Edvin Dannfeldt.
De är nöjda med vad som erbjuds.

En enklare frukost ska hjälpa eleverna orka mer och må bättre.

– Det blir fil, flingor och mjuk smörgås, berättar Anna Hane Karlsson, kostchef i kommunen.
Projektet pågår i två månader och efteråt kommer det att utvärderas.
– Vi kommer att höra med eleverna om deras upplevelse, men vi kommer även att lyssna på lärarna, säger Matilda Kilström.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!