Den sibiriska katten Sivan är en trefaldig skönhetsdrottning. Hon är döpt efter Sören Kederts mor.
Foto: Tharos Gröning

Sivan från Norberg är vackrast i hela världen

NORBERG. Världens vackraste katt bor i Hönsgärdet. Katten Sivan vann katternas största skönhetstävling som hölls i Belgien i oktober. – Hon har ett enormt tävlingssinne. Hon skärper sig och poserar när det blir allvar, berättar ägaren Sören Kedert.

Sivan är en sibirisk katt på nio år och har vunnit FIFe world cat show tre gånger vilket är ovanligt för katter.
– De har ofta sin bästa tid när de är unga och tappar ofta sin lyster när de blir äldre. Men Sivan ser fortfarande helt fantastisk ut.
Att vinna World cat show är högsta drömmen för ett utställare. Det kommer katter från hela världen och för att vinna måste katten bli utvald och rekommenderad först av en av nio domare för att sedan få gå rond två där alla domare väljer ut den finaste.
– Det är otroligt hård konkurrens. Det är fina katter från hela världen som tävlar och vi trodde inte att vi skulle vinna en tredje gång.
Men när svenska flaggan kom upp och vinnaren skulle annonseras var glädjen enorm.
– Vi visste att det bara var en katt i finalen som var svensk och det var Sivan.

Sören Kedert visar upp katten Sisu som står på tur att ställas ut. Han är liksom Sivan en sibirisk katt. Foto: Tharos Gröning

Sören och hans fru Susan har sju katter och Sören berättar att det inte är billigt att ställa ut katter.
– Man vinner i princip inga pengar, utan lite skönhetsprodukter och sådant. Så det är inga pengar att hämta direkt.
Att vara på utställning och göra bra ifrån sig är påfrestande för katterna, De utsätts för en mängd olika dofter och ljud. Det gör att en bra utställningskatt har ett bra temperament och inte påverkas så lätt av andra katter.
– Det finns ju både han- och honkatter på de stora tävlingarna och det händer att vissa katter tappar humöret. De kan till och med rivas eller försöka rymma.

Det grymma ansiktet och Sivans vackra krage hjälpte henne att ta hem guldet i Belgien. Foto: Tharos Gröning

Sören berättar att Sivan ska få ta pension när hon börjar tappa men paret hoppas att Sivan ska hinna med en världsutställning till.
Man måste ha tur genetiskt och eftersom Sivan är så fin och fortfarande har kvar sin glans så hoppas paret på en titel till, vilket vore världssensation.
– Det är unikt med katter som kan hålla på så länge som Sivan. Vi planerar att ställa ut lite andra katter i framtiden men Sivan är unik, säger Sören Kedert.

Sibirisk katt
Sibirisk katt är en storvuxen kattras från ryssland. Pälsen påminner om Norsk skogskatt och katten väger mellan fyra till sex kilo.
Rasen klassas som semilånghårig och och ska vid utställning ha en fin “krage” och svans samt hårtofsar mellan tårna och god benbehåring. Det sägs att Sibirisk katt lämpar sig för allergiker men inga vetenskapliga bevis finns.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS