Seniorkul startar i Säter
I vår startar Seniorkul i Säters kommun. Lokalt i träffade denna kvartett som ser fram emot våren. Från vänster: Magnus Janjons, administratör för 65+ inom RF-Sisu, Emilie Andersson, fritidssamordnare i Säters kommun, Malin Lilja Altörn, fritidschef i Säters kommun, och Bosse Floresjö, som är aktiv inom både Säters IF Skidor och CK Natén.
Foto: Pär Sönnert

Seniorkul startas i Säter: “Jättekul”

SÄTER. RF-Sisus projekt Seniorkul, som riktar sig till personer som är över 65 år, kommer till Säters kommun i vår. 20 deltagare kommer att få prova på 18 olika aktiviteter i kommunen under våren. Merparten av aktiviteterna är fysisk träning. “Det är först till kvarn som gäller och i det har blivit fullt i alla våra grupper hittills”, säger Magnus Janjons, administratör för 65+ på RF-Sisu.

När Malin Lilja Altörn, fritidschef i Säters kommun, fick frågan om kommunen var intresserade av att införa Seniorkul nappade hon direkt.
– En jätterolig idé! Kommunen har prioområden för aktiviteter för barn, ungdomar och seniorer. Det har efterlysts flera aktiviteter för just seniorer, 65+, så detta passar bra för oss. Jag ser med spänning fram emot våren när vi kör i gång med detta. Starten blir den 19 mars, säger Malin Lilja Altörn.
– Anmälan öppnar den 12 februari och är öppen fram till den 8 mars. Man anmäler sig till RF-Sisu, säger Emilie Andersson, fritidssamordnare i Säters kommun.

Seniorkul startar i Säter
Emelie Andersson och Bosse Floresjö kommer att vara med som ledare på träffarna med Seniorkul, för att stötta deltagarna. “Det ska bli kul”, tycker duon. Foto: Pär Sönnert

Tillsammans med Bosse Floresjö, som är engagerad i både Säters IF Skidor och cykelklubben CK Natén, kommer Emilie Andersson att vara med som ledare under Seniorkuls träffar, för att stötta deltagarna.
– När Malin ringde och frågade om jag ville vara med på detta så frågade jag vad det handlade om för slags aktiviteter. Och så började hon räkna upp dem, bland annat yoga. “Men jag kan väl ingen yoga!” utbrast jag. “Nej, nej, du ska inte leda gruppen, du ska vara med som stöd”, förklarade Malin. Det kändes ju lite enklare, säger Bosse Floresjö med ett skratt.

Seniorkul pågår under 20 träffar, fördelat på elva veckor med två träffar per vecka, tisdagar och torsdagar.
– Egentligen ska det vara under tio veckor men det är någon röd dag som gör att det blir lite längre än så, förklarar Magnus Janjons.

Det hela inleds med en uppstart och den sista träffen blir en avslutning med sammanfattning. Däremellan blir det 18 aktiviteter, under ledning av 18 olika föreningar.
– Vi hoppas kunna ha en sjukgymnast på plats på uppstarten, som kan göra lättare fysiska tester på deltagarna och sedan får vi se hur mycket de har förbättrat sig till avslutningen, säger Malin Lilja Altörn.

Har det varit svårt att hitta 18 föreningar som kan ta emot gruppen?
– Nej, det har gått bra. Ett krav vi har haft har varit att föreningen ska ha en verksamhet för den här målgruppen, säger Magnus Janjons.

Seniorkul startar i Säter
I vår startar Seniorkul i Säters kommun. Lokalt i träffade denna kvartett som ser fram emot våren. Från vänster: Emilie Andersson, fritidssamordnare i Säters kommun, Malin Lilja Altörn, fritidschef i Säters kommun, Bosse Floresjö, som är aktiv inom både Säters IF Skidor och CK Natén, och Magnus Janjons, administratör för 65+ inom RF-Sisu. Foto: Pär Sönnert

Säters kommun blir den sjunde dalakommunen där Seniorkul startas.
– Målsättningen är att detta ska finnas i alla 15 dalakommuner år 2025. Vi har fått pengar från Allmänna Arvsfonden för att driva detta i tre år och sedan hoppas vi att verksamheten blir kvar i kommunerna efter det, säger Magnus Janjons.

I andra kommuner har projektet fallit väl ut.
– Deltagare från en av de första grupperna vi startade, i Borlänge, träffas fortfarande varje vecka och tränar och äter lunch tillsammans. De ska tydligen beta av alla lunchställen i kommunen. Det är ett bra exempel på en grupp som fortsätter hålla kontakten. Och vi utvärderar alla grupper, i stort sett alla anger att de har hittat en aktivitet via Seniorkul som de vill fortsätta med. Det känns jättekul, det är ju syftet med detta, säger Magnus Janjons.

Detta är Seniorkul:
Syftet är att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för målgruppen 65 år och äldre.
Inom ramen för projektet ska målgruppen få möjlighet att prova olika typer av idrotter och träningsformer i idrottsskolor för äldre under 10-12 veckor, 1-2 tillfällen per vecka. Förhoppningen är att deltagarna hittar en idrott eller träningsform som är roligt och stimulerande för att må bra, ha roligt och utvecklas, gärna i förening och tillsammans med andra.
Projektet drivs i nära samverkan med våra idrottsföreningar, pensionärsföreningar, kommuner och Region Dalarna.
Efter projektet ska metoder för samverkan finnas i länets alla kommuner och fler idrottsföreningar ska erbjuda aktiviteter anpassade för äldre personer. Fler äldre ska vara aktiva i föreningslivet och ha möjlighet att stärka sin hälsa både fysiskt, psykiskt och socialt.
Källa: RF-Sisu

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,355575"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS