Säterbostäders nya kontor
Projektledaren William Bernersjö och projektchefen Birger Eklund visade runt Lokalt i:s utsände i Säterbostäders nybyggda lokal.
Foto: Pär Sönnert

Säterbostäder har flyttat in i nybygget: “Som ett litet landmärke”

SÄTER. I oktober flyttade Säterbostäder till nybyggda lokaler intill riksväg 70. Företagets verksamheter har samlats på en och samma plats. “Att vi kan ha gemensamma morgonmöten ger många synergieffekter för oss”, säger projektchefen Birger Eklund.

I Säterbostäders nya entré möts besökarna av flera målade porträtt av alla medarbetare samt styrelsen. Bakgrunden är en teambuilding i Tällberg där alla fick måla sitt självporträtt.
– Alla hade fått skicka in en selfie, så man hade konturerna från start. Men sedan skulle man skicka målningen vidare till vänster… Jag tror att vi var fem, sex personer vid varje bord så man har varit med och deltagit i flera av målningarna. Det är lite kul, i stället för att “bara” ha fotografier på alla personerna, säger William Bernersjö.

Säterbostäders nya kontor
I Säterbostäders nya entré möts besökarna av flera målade porträtt av alla medarbetare samt styrelsen. Bakgrunden är en teambuilding i Tällberg där alla fick börja måla sitt självporträtt, för att sedan skicka målningen vidare runt bordet. Foto: Pär Sönnert

Han jobbar som projektledare och visar, tillsammans med projektchefen Birger Eklund, runt Lokalt i:s utsände i de nybyggda lokalerna intill riksväg 70.
– Läget vid riksvägen är jättebra, så att vi exponeras och att många ser oss, säger Birger.
– Byggnadens moderna arkitektur gör att detta blir som ett litet landmärke här i Säter, säger William.

Säterbostäders nya kontor
I oktober flyttade Säterbostäder in i sina nybyggda loker. På platsen har det tidigare funnits ett motell. Foto: Pär Sönnert

Hur många är ni som jobbar i den nybyggda lokalen?
– 25 stycken, varav 15 som jobbar med driften och tio som jobbar administrativt, säger Birger Eklund.
– Och tidigare var vi utspridda på två olika platser, i centrum och i Siggebo. Det var inte alls optimalt, det är mycket bättre att samla all verksamhet på samma ställe. Nu sitter alla administrativa i samma korridor, i stort sett. Det är bara att gå över till kollegan om man har en fråga, säger William Bernersjö.

Byggnaden är på strax över 1 000 kvadratmeter, plus ett fläktrum som finns högst upp.
– Stommen är byggde i korslimmat trä, lokalproducerat på Setra i Långshyttan, säger Birger.

Säterbostäders nya kontor
Projektledaren William Bernersjö och projektchefen Birger Eklund framför Säterbostäders nybyggda lokal som ligger intill riksväg 70. Här har företagets verksamhet samlas under samma tak. “Att vi kan ha gemensamma morgonmöten ger många synergieffekter för oss”, säger Birger Eklund. Foto: Pär Sönnert

På platsen låg tidigare ett gammalt motell.
– Men det vandaliserades mer och mer och hade blivit något av ett tillhåll, säger William.
– Så Säterbostäder köpte fastigheten, rev motellet och började bygga. Det tog ett år, det var en snabb byggprocess, säger Birger.

Säterbostäders nya kontor
Säterbostäders nya lokal ligger alldeles intill riksväg 70 och syns tydligt vid den norra in- och utfarten till Säter. “Byggnadens moderna arkitektur gör att detta blir som ett litet landmärke här i Säter”, säger William Bernersjö. Foto: Pär Sönnert

Hur stor är bostadskön?
– Det står 2 000 personer i kön och vi har 99,9 procent uthyrt. I dag finns det endast en liten etta i Stora Skedvi ledig. Av de 2 000 personer som står i vår bostadskö är drygt 10 procent interna sökanden, de som redan bor hos oss och önskar byta bostad. Resterande är externa sökande utifrån. De som säljer sin villa i kommunen för att flytta till hyresrätt, får fördelar i form av 365 extrapoäng, ett helt “år” i kön. Man får även förtur om man flyttar till kommunen för att jobba, säger Bertil Eklund.
– Vi har mellan tio och 20 flyttar i månaden, så det rör hela tiden på sig. Vi vill främja en flyttkedja, så att de som säljer sin villa kan flytta till lägenhet. Ofta blir många äldre kvar i sina stora villor trots att de vill flytta till lägenhet, säger William Bernersjö.

Säterbostäders nya kontor
Utsikt över Ovangårdarna, från ovanvåningen på Säterbostäders nya lokal. Foto: Pär Sönnert

Hur fungerar poängsystemet?
– Man får en poäng för varje dygn som man står i kön. När det kommer ut en ledig lägenhet så får man lämna in en intresseanmälan och då har personen med flest poäng första tjing, säger William Bernersjö.

Säterbostäders nya kontor
Säterbostäder har drygt 1 000 lägenheter i Säters kommun. 99,9 procent av dem är uthyrda. Foto: Pär Sönnert

Säterbostäder har i dagsläget 1 081 lägenheter, i både Säter, Gustafs och Stora Skedvi.
– Problemet för oss är att få fram fler byggbara tomter för att bygga fler lägenheter. Säter är en kommun med tillväxt och vi vill bidra till att få kommunen att fortsätta växa, säger William Bernersjö.
– Det behövs fler detaljplanerade områden för att kunna bygga nytt. Vi har en dialog med kommunen om detta, säger Birger Eklund.

Säterbostäders nya kontor
Fikarummet på ovanvåningen. Foto: Pär Sönnert

 

Säterbostäders nya kontor
Konferensrum på bottenvåningen. Foto: Pär Sönnert

 

Säterbostäders nya kontor
I lokalen finns bland annat ett gym. Foto: Pär Sönnert
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,380764"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS