Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ungefär så här är det tänkt att de nya flerfamiljshusen i Mjälga ska se ut. Illustration: Ritningshuset

Sakofall bygger första husen i Borlänge

MJÄLGA. Ludvikabaserade företaget Sakofall fastigheter vill ny bygga bostadsrätter i Borlänge. – Vi har haft ögonen ganska länge på Borlänge, men nu har det dykt upp en tomt som passar det vi gör, säger Jennie Gunningberg som är marknadsansvarig.
På den här tomten i Mjälga planeras nu två flerfamiljshus med fyra lägenheter i varje.
På den här tomten i Mjälga planeras nu två flerfamiljshus med fyra lägenheter i varje. Foto: Karin Diffner

Just fastigheten Åkerskogen som ligger i hörnet av Mjälgavägen och Grönstigen har varit aktuell att bebygga flera gånger.
– Marken har varit ute på markanvisning men blivit återkallad, säger Jussi Nieminen Jusola (S) som är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Men nu har Sakofall fastigheter från Ludvika beviljats bygglov av en enig nämnd.
– Det är en exploatör som byggt i flera andra kommuner i Dalarna med gott resultat och nöjda kunder, säger Nieminen Jusola.
Han har sett hur byggmarknaden tappat fart men hoppas på en snar förändring.
– Jag hoppas att det vänder nu, att räntorna sänks och att det blir lättare att låna.

Jennie Gunningberg.
Jennie Gunningberg.

Det samma hoppas fastighetsföretaget på och marknadsansvariga Jennie Gunningberg säger att det märks att det finns en nyfikenhet för projektet.
– Många är intresserade, men ingen vill bli först att signera. När det väl är gjort så brukar det gå fort, säger hon.
För att Sakofall ska börja bygga krävs att minst hälften av bostadsrätterna är sålda. I så fall kan spaden sättas i marken så fort som väderleken tillåter det i vår.
Det som bolaget fått bygglov för är två flerfamiljshus i två våningar med fyra lägenheter i varje. Bostäderna är 71 kvadratmeter, har två sovrum och två uteplatser eller balkonger var. Fasaden ska vara i rött trä och taket kläs med tegelröda betongpannor.
Sakofall står bakom en rad olika bostadsprojekt, framför allt i Ludvika och Smedjebacken men även i Hedemora och Stora Skedvi. Om tillräckligt många är intresserade av att bo i bolagets planerade lägenheter i Mjälga blir det första projektet i Borlänge.
– Vi hoppas det blir fler. Vi håller alltid ögonen öppna, säger Jennie Gunningberg.

Lägenheterna har varsitt förråd, parkeringsplats och så ska de boende ha tillgång till en gemensamhetsbyggnad  med bastu. Illustration: Ritningshuset
Lägenheterna har varsitt förråd, parkeringsplats och så ska de boende ha tillgång till en gemensamhetsbyggnad med bastu. Illustration: Ritningshuset

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!