Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den vanligaste orsaken till återkallelse är fortkörning. Fartkamera
Den vanligaste orsaken till återkallelse är fortkörning.
Foto: Dreamstime

Så många kullor och masar förlorade sitt körkort

DALARNA. Totalt 1 189 gånger fattade Transportstyrelsen beslut om körkortsåterkallelse för personer i Dalarnas län under förra året. Det motsvarar en minskning med en procent jämfört med föregående år då 1 202 körkort återkallades.

Som vanligt domineras listan av punkten väsentlig trafiköverträdelse med 462 beslut. Det visar sammanställd statistik som Transportstyrelsen har tagit fram.
De väsentliga trafiköverträdelserna är orsak till mer än var tredje körkortsåterkallelse, samtidigt som de till antalet minskar jämfört med föregående år, från 542 under 2022 till 462 under 2023.

Den absolut vanligaste orsaken till återkallelse är fortkörning, men här återfinns också andra typer av trafikbrott som rödljuskörningar och att man inte hållit tillräckligt avstånd till framförvarande fordon.
Antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri ökar med drygt tio procent, från 221 till 244. Det är det högsta antalet återkallelser med den orsaken på fem år.
– Det finns ett absolut samband mellan polisens trafikövervakningsarbete och antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri. Man har helt enkelt tagit fler påverkade förare vid vägkanten, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Om en läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar bedömer att en patient är olämplig att ha körkort ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen som därefter utreder körkortsinnehavet.
Antalet återkallade körkort på grund av medicinska skäl inklusive anmälningar från läkare ökade med drygt tolv procent i hela landet och uppgår för första gången till fler än 6 000.

I Dalarnas län ökade återkallelserna på grund av medicinska skäl från 308 under 2022 till 369 under 2023.
– Förra året drabbades över 25 000 svenskar av stroke. Det är bara en av många diagnoser som kan påverka körkortsinnehavet och många av de drabbade är tyvärr inte längre lämpliga som bilförare. Då har en läkare ett ansvar att meddela oss på Transportstyrelsen så vi kan pröva körkortsinnehavet, säger Åsa Bergqvist.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!