Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Det tog över 15 år, men nu ska Borlänges ryttare snart få flytta in i nya lokaler bredvid Romme travbana. “Jag ser fram emot att få lämna över anläggningen”, säger Johan Thurin som är fastighetschef i kommunen.
Foto: Karin Diffner

Så blir nya ridhuset

ROMME. Nya ridanläggningen i Romme växer fram dag för för dag och kan snart tas i bruk. – Jag är oerhört stolt över att vi äntligen fått till en så fin ridanläggning, säger fastighetschefen Johan Thurin.

I minst 15 år år har det funnits planer på att bygga ett ridhus, men först nu börjar de bli verklighet. I augusti 2022 påbörjades bygget strax söder om travbanan och i juli kan ridklubbarna flytta in.
– Jag ser fram emot att få lämna över till ridklubben och privatryttarna, säger Johan Thurin som är chef på Kommunfastigheter.

I augusti 2022 togs första spadtaget till nya ridanläggningen och nu är den snart klar. Här är stallet där det ska få plats med 30 hästar.
I augusti 2022 togs första spadtaget till nya ridanläggningen och nu är den snart klar. Här är stallet där det ska få plats med 30 hästar. Foto: Karin Diffner

Han visar runt i den nya anläggningen som består av ett stall med 30 boxar samt ett stort ridhus med manege på 23×80 meter, ett mindre med manege på 20×60 meter och en ridbana utomhus.
– Domartornet och sekretariatet är byggt så att man ska kunna sitta där och bedöma tävlingar både utomhus och i det stora ridhuset, förklarar Thurin.
I stora ridhuset finns också en kafeteria och en stor läktare. Samtliga hus är byggda i enlighet med Borlänge kommuns träbyggnadsstrategi och har träpanel som är behandlad med tjärvitriol i fasaden.
– Men i stallet har vi betong nedtill med tanke på att hästarna kan sparka, spillningen fräta och hästar och boxar ska tvättas där.

I stora ridhuset ska det snart gå att arrangera tävlingar med publik som också kan fika i den egna kafeterian.
Här ska det snart gå att arrangera tävlingar med publik som också kan fika i den egna kafeterian. Foto: Karin Diffner

Ridhusen har kyrkoliknande inredning med välvda limträbalkar som håller taket uppe och perforerad plåt i gavlarna som ser ut som glas. Materialet släpper in luft och ljus men håller snö och regn ute.
Alla tre byggnaderna har högt till tak, drygt tio meter.
– Det är en självventilerande miljö i ridhusen, men i stallbyggnaden är den mer mekanisk, säger Thurin.

I stora ridhuset finns ett domartorn och sekretariat varifrån man kan bedöma tävlingar både inomhus och ute på ridbanan som ligger till vänster i bild.
I stora ridhuset finns ett domartorn och sekretariat varifrån man kan bedöma tävlingar både inomhus och ute på ridbanan som ligger till vänster i bild. Foto: Karin Diffner

Ridhuset byggs av Byggpartner i en samarbetsform som kallas partnering där kommunen och entreprenören tillsammans gör val även under byggtiden.
– Vi har till exempel gjort ett speciellt sprinklersystem där vi med hjälp av en fosfordamm renar och återbrukar dagvattnet för att vattna uteridbanan. Det blir en kostnadsbesparing på sikt, säger fastighetschefen.
Bygget beräknas gå på 90 miljoner kronor vilket är 15 miljoner mer än den ursprungliga budgeten.
– Man får räkna med 20-25 procent ökning på mot tidigare beslut på grund av rådande omvärldsläge, säger Johan Thurin.
Kommunfastigheter äger byggnaderna som sedan hyrs av ridklubbarna via fritidsförvaltningen.

De två nya ridhusen påminner lite om kyrkor med sina välvda balkar och perforerade fönster. "Jag är oerhört stolt över att vi äntligen fått till ett så fint ridhus", säger fastighetschefen Johan Thurin.
De två nya ridhusen påminner lite om kyrkor med sina välvda balkar och perforerade fönster. “Jag är oerhört stolt över att vi äntligen fått till ett så fint ridhus”, säger fastighetschefen Johan Thurin. Foto: Karin Diffner
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS