Ryllshyttebacken
Ryllshyttebacken utanför Garpenberg fyller 65 år i år. Detta kan dock bli den sista säsongen för backen, på nuvarande plats. Ryllshyttebacken ska nämligen avvecklas och ersättas av en annan backe – vilket sköts av Boliden. “Visst är det blandade känslor men det känns roligt med nya möjligheter”, säger Theres Pavval, ordförande för IF Garparna Slalom som driver backen, här tillsammans med Dan Östman, vice ordförande i klubben.
Foto: Pär Sönnert

Ryllshyttebacken läggs ner – ska ersättas av ny backe: “Jätteroligt”

GARPENBERG. I år fyller Ryllshyttebacken, utanför Garpenberg, 65 år. Men denna säsong kan bli den sista. Backen ska nämligen avvecklas och ersättas av en ny – vilket ordnas av Boliden. “Visst är det blandade känslor men det känns roligt med nya möjligheter”, säger Theres Pavval, ordförande för IF Garparna Slalom.

Ryllshyttebacken drivs helt ideellt av IF Garparna slalomklubb och har varit i drift sedan 1959. I år firar backen alltså 65-årsjubileum men detta kan även vara den sista säsongen för backen.

Ryllshyttebacken ska avvecklas men Boliden ska ersätta backen med en ny. Plats och tidplan för detta är dock inte klar ännu.
– Det vi kan säga om flytten av slalombacken i dagsläget är att slalombacken kommer att flyttas men vi utreder ny lokalisering. Vi kan, i dagsläget, inte säga mer än att utredning av lokalisering pågår och har ingen färdig tidplan för när flytten kommer att ske. Vi ber att få återkomma så snart vi kan med mer besked för vi har full förståelse för att det är många som är intresserade och berörs av detta, säger Anna Eklöf, kommunikatör för Boliden Garpenberg, till Lokalt i.

Theres Pavval är ordförande i IF Garparna som driver backen.
– Ja, det kommer att bli en ny backe men vi vet inte var eller när ännu. Grundtanken är att detta är den sista säsongen i den nuvarande backen, sedan får vi se om det blir förlängt med ett år.

“Det är jätteroligt att Boliden vill satsa på klubben genom att anlägga en helt ny backe”, säger Theres Pavval, ordförande i IF Garparna Slalom. Foto: Pär Sönnert

Kan det bli så att ni blir helt utan skidbacke en vinter?
– Nej, det är sagt att det inte kommer att bli något uppehåll för oss.

Hur känns detta för dig som ordförande?
– Visst är det blandade känslor, detta har trots allt varit “Garpenbergsbacken” väldigt länge, men samtidigt känns det roligt med nya möjligheter. Det är jätteroligt att Boliden vill satsa på klubben genom att anlägga en helt ny backe. Vi kanske till och med får en lite större anläggning. Och huvudsaken är att vi i klubben kan driva en backe vidare, så att det finns en backe att åka i för barn och ungdomar i Hedemora kommun. Vi kommer att fortsätta att driva backen ideellt och det behövs alltid mer folk som är engagerade i backen, säger Theres Pavval.

Säsongen har varit bra för backen, som har varit välbesökt när den har hållit öppet.
– Vi kunde spruta snö väldigt tidigt, tack vare kylan, men sedan kunde vi inte öppna backen förrän till trettonhelgen. Det berodde på personalbrist, att vi inte hade folk som kunde sköta backen förrän då. Men säsongen var varit bra med många besökare. Vi har haft öppet på onsdagskvällar samt lördagar och söndagar. Dessutom har vi hyrt ut backen, bland annat till skolor, och så har Ung Livsstil varit här, säger Theres Pavval.

Eftersom Ryllshyttebacken ligger i norrläge så ligger inte solen på, vilket gör att snön ligger kvar lite längre i backen. Foto: Pär Sönnert

Sportlovet står för dörren och Ryllshyttebacken kommer att vara öppet torsdag till söndag. På fredagskvällen, den 1 mars, firas 65-årsjubileet med fackeltåg, fika, fyrverkeri och midnattsslalom.
– Det är väldigt populärt bland barnen och ungdomar, att kunna åka i backen ända fram till midnatt, säger Theres Pavval.

Hur länge backen håller öppet beror på vädret.
– Men det brukar bli fram till slutet av mars. Backen ligger i norrläge så solen ligger inte på, vilket gör att snön ligger kvar lite längre i backen, säger Theres Pavval.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,533026"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS