Rolf Höglund, SSIF:s trotjänare
I början av februari spelades “Roffes match – en hyllning av en ikon” i Kristinehovs ishall i Säter. Inför matchen hyllades Rolf Höglund för sina insatser för Stora Skedvi IK och Skedvi-Säters IF. Han fick bland annat ta emot ett förtjänsttecken från Dalarnas Ishockeyförbund. Från vänster: Rolf Rickmo, ordförande för Dalarnas Ishockeyförbund, Michael Eck ordförande för SSIF, och huvudpersonen Rolf Höglund tillsammans med frun Gun-Britt Höglund.
Foto: Privat

Rolf hyllades efter 63 år i ishockeyns tjänst: “Nu får någon annan ta över”

SÄTER/STORA SKEDVI. Rolf Höglund, från Stora Skedvi, har varit engagerad inom ishockeyn i 63 år. I 40 av de åren har han varit materialförvaltare, först i Stora Skedvi IK och efter sammanslagningen i Skedvi-Säters IF. Nyligen hyllades han av Dalarnas ishockeyförbund. “Nu får någon annan ta över”, säger Rolf till Lokalt i.

Redan i unga år fastnade Rolf Höglund för ishockeyn.
– Tja, det fanns väl inte så mycket annat för ungarna att hålla på med på den tiden. Det var skidor eller ishockey som gällde på vintern. Det fanns ju inga datorer eller så, säger Rolf Höglund.

På den tiden fanns inga ungdomslag, på samma sätt som i dag.
– Däremot fanns det ju seniorlag i varje by, nästan. Häromkring fanns det lag i Säter, Skedvi, Långshyttan, Hedemora och jag tror att Garparna i Garpenberg hade lag då. Det första riktigt organiserade jag var med och spelade var Bodins cup i Hedemora när jag var 15 eller 16 år, minns Rolf Höglund.

Det blev ett 20-tal säsonger i Stora Skedvi IK för Rolfs del.
– Jag var väl 36 eller 37 år när jag lade av. Det fanns en division 4-serie på den tiden så vi varvade mellan trean och fyran. Först var det ju bara uterinkar som gällde, man fick spola och skotta upp rinken före träningar och matcher. Det blev skillnad när ishallen i Säter stod klar 1985, då började både Skedvi och Säter spela där i stället, säger Rolf.

Kristinehovs ishall i Säter
I början av Rolfs karriär var det bara uterinkar som gällde. “Man fick spola och skotta upp rinken före träningar och matcher. Det blev skillnad när ishallen i Säter stod klar 1985, då började både Skedvi och Säter spela där i stället”, säger Rolf Höglund som firades i just Kristinehovs ishall (bilden) i början av februari. Foto: Karin Diffner/Arkiv

När hans egna skridskor lades på den berömda hyllan började han sköta andras skridskor. Efter den aktiva karriären blev Rolf kvar i båset, som lagledare och materialförvaltare.
– Jag började som materialare i Stora Skedvi IK och sedan följde jag med när vi gick samman med Säters IF och bildade Skedvi-Säters IF runt millennieskiftet.

63 år inom ishockeyn, det är det väl inte så många som kommer upp i?
– Tja, säg inte det. Du får väl skriva om det så kanske det hör av sig folk som hållit på ännu längre, säger Rolf med ett skratt.
När Skedvi-Säter mötte Alfta i början av februari uppmärksammades Rolf Höglund inför matchen. Hans namne, Rolf Rickmo, från Dalarnas Ishockeyförbund, delade då ut ett förtjänsttecken från förbundet till Rolf.

Hur ska det gå att lämna båset nu då?
– Det ska nog gå bra. Jag har sagt att det får vara nog nu, att jag inte ska vara ansvarig för något i klubben längre.

Kommer du att flytta upp på läktaren nu i stället då?
– Ja, så kanske det blir. Jag kommer ju fortfarande att följa hockeyn, säger Rolf Höglund.

Fotnot: Matchen mot Alfta slutade med förlust för SSIF med 1-3. SSIF avslutade säsongen i fredags mot Orsa. Redan före matchen stod det klart att SSIF slutade på femte plats i division 2.

Motiveringen:
“Vår Rolf, Höglund, är en sann hockeyentusiast som verkat i Skedvi och Säter hockey i mer än 60 år! Helt Fantastiskt! Och Rolf har nu meddelat att efter denna säsong så tackar han för sig.
Rolf var aktiv som spelare i Stora Skedvi IK fram till början av 80-talet med hundratals matcher och poäng.
Efter aktiv karriär har Rolf fortsatt varit engagerad inom Skedvi hockeyn och vidare till sammanslagningen Skedvi-Säter kring millennieskiftet och har således mer än 40 år i båset.
Han har verkat som lagledare och materialare, och även varit aktiv i styrelsearbete och varit lagets kontaktperson”.
Källa: Skedvi-Säters IF genom styrelseledamoten Fredrik Andersson

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,404245"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS