Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Gunborg Morén, ordförande i Röda Korset i Hedemora, är strålande glad över det stöd på hela 250 000 kronor som Röda Korset i Hedemora har fått av det lokala spelutvecklingsföretaget Killmonday Games. Här flankeras Gunborg av företagets ägare Isak och Natalia Martinsson.
Foto: Pär Sönnert

Röda Korset får ekonomisk hjälp – från lokala företaget Killmonday Games

HEDEMORA Röda Korset i Hedemora har fått ett välkommet tillskott till kassan. Det lokala företaget Killmonday Games har skänkt hela 250 000 kronor till föreningen. “Vi känner oss så välkomna här i Hedemora. Det känns bra att kunna ge tillbaka”, säger Isak Martinsson som driver företaget tillsammans med sin fru Natalia.

Tidigare i år slog Röda Korset i Hedemora larm om att man var i akut behov av pengar, annars riskerade man att behöva lägga ner verksamheten. Detta berodde på att föreningen inte fått medel som man hade ansökt om.
– Så kommunen gick in med 100 000 kronor till oss. Det var väldigt välkommet men det räcker inte för att rädda oss helt, vi har fortfarande fasta kostnader som hyra, el och så som måste betalas, säger Gunborg Morén, ordförande för Röda Korset i Hedemora.

Efter att Röda Korset gått ut med att man behövde pengar fick Gunborg ett oväntat samtal.
– Det var en tjej som ringde och sade: “Vi vill hjälpa er. Vi vet att ni gör ett bra och värdefullt jobb”. Och sedan frågade hon: “Hur mycket behöver ni?”, berättar Gunborg Morén.

Isak och Natalia Martinsson i samspråk med Gunborg Morén efter att det offentliggjorts att paret Martinsson skänker en kvarts miljon kronor till Röda Korset i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Kvinnan i fråga heter Natalia Martinsson och driver spelutvecklingsföretaget Killmonday Games tillsammans med maken Isak.
– Vi vill hjälpa till. Hedemora är en liten stad och det är viktigt att vi hjälps åt. Vi brinner framför allt för att ungdomarna ska ha saker att göra, ungdomen är en så viktig period i livet, säger Natalia Martinsson.
– Vi läste på Facebook att ni behövde pengar och någon föreslog en insamling. Då ville vi vara med och bidra. Vi har sett hur många som går hit och fikar och umgås, säger Isak Martinsson.
– Vi har flera projekt tillsammans med Daniel Larsson i Hedemora FC som skapar aktiviteter för ungdomar. Vi är med och stöttar där, så att de kan träffas och umgås, säger Gunborg Morén.

Killmonday Games utsågs i höstas till Årets Företagare i Hedemora kommun. I en intervju med Lokalt i, strax före jul, berättade Isak Martinsson bland annat att “Vi strävar efter att utveckla spelarnas emotionella intelligens via spelen”.
– Där kan vi utveckla spelarna via själva spelen men här kan vi göra skillnad på ett annat sätt, genom att stötta Röda Korset. Ni har mycket värdefull verksamhet här, säger Natalia Martinsson.

Isak och Natalia Martinsson utsågs i höstas till Årets Företagare i Hedemora. De driver spelföretaget Killmonday Games, som har lokal på Åsgatan. Foto: Pär Sönnert

2016 flyttade paret Martinsson från Upplands Väsby till Hedemora, då Natalias mamma redan bodde här.
– Och vi tyckte att det var så fint när vi var här och hälsade på, säger Natalia.
– När vi hade flyttat hit så kände vi oss så välkomna direkt. Därför känns det bra att kunna ge tillbaka så här, att vi är med och stöttar något lokalt. Vi förstår värdet av er verksamhet, hur viktig den är för människorna som kommer hit, säger Isak Martinsson.

Gunborg Morén vittnar om hur värdefull verksamheten är och passar även på att ge en känga till politikerna.
– Bara under mars månad delade vi ut 789 brödpåsar och 300 matkassar till behövande i Hedemora kommun så behovet är stort. Det är på gång att kommunen ska besluta om att ge oss ett årligt stöd men jag tror inte att det kommer att bli några större summor. Jag tror inte att politikerna vet vilken stor och viktig verksamhet vi har här. Jag försöker ofta bjuda hit politikerna så att de får se det med egna ögon, säger Gunborg Morén.
– Vi kanske kan hjälpa er med att göra en video som visar upp verksamheten? Det skulle kunna göra det lite tydligare, föreslår Natalia Martinsson.

Röda Korsets mötesplats ligger på Lagmansgatan i centrala Hedemora. Röda Korset har även en second hand-butik i Hökargallerian, alldeles i närheten. Foto: Pär Sönnert

Pengarna har redan betalats ut till Röda Korset som får förfoga fritt över dem.
– Det här är så värdefullt för oss, det betyder att vi kan fortsätta ha mötesplatsen öppen. Det är otroligt fint gjort, det här som ni gör för oss, säger en märkbart rörd Gunborg Morén.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 19, 2022.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,332215" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!