Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude i sin verkstad där hans far Bertil och farfar Johannes jobbat före honom. “Jag går hit en stund varje dag, det är perfekt att ha en verkstad att gå till”, säger Robert som ser ut att bli den sista urmakaren i Stjärnsund. “Det finns inte någon som kan ta över efter mig. Och för den delen finns det ju ingen efterfrågan på dessa ur längre, det enda jag gör nu är att restaurera gamla urverk”, säger Robert som tog över verksamheten efter sin far 1974 och därmed firar 50 år som urmakare i Stjärnsund i år.
Foto: Pär Sönnert

Robert är bygdens sista urmakare: “Jag håller på så länge jag orkar”

STJÄRNSUND. I år är det 50 år sedan som Robert Goude tog över som urmakare i Stjärnsund efter sin far. Robert är tredje generationen urmakare som jobbar med de så kallade Stiernsundsuren, en konstruktion som har anor från tidigt 1700-tal. “Visst är det lite speciellt när man får restaurera ett 250 år gammalt urverk”, säger Robert Goude som ser ut att bli den siste urmakaren i samhället.

Redan år 1700 anlade Christopher Polhem Stiernsunds Manufakturverk, tillsammans med Gabriel Stierncrona. En av sakerna som tillverkades i anläggningen var urverk.
– Polhem utbildade sig i Uppsala och bekostade sina studier genom att reparera urverk, bland annat professorernas. Just tillverkningen av urverk var det första som Polhem startade här i Stjärnsund, säger Robert Goude.

Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude tar emot i huset som fungerat som Stiernsundsurs kontor och verkstad sedan 1906. Huset ligger alldeles intill Polhemsmuseet, adressen är (såklart) Urmakarvägen. Foto: Pär Sönnert

I Uppsala reparerade Polhem även domkyrkans gigantiska urverk och flera år senare slog han sig ner i Stjärnsund, eller Sund som samhället hette då. Prefixet Stjärn hämtades senare från Gabriel Stierncronas efternamn.
– Stiernsundsuret var en bra konstruktion av Polhem, från i början av 1700-talet. När Polhem senare lämnade bygden så tog hans brorson, Anders Polhammar, över. Här jobbade både urmakarmästare och drängar, urmakeriet sysselsatte nästan tio personer samtidigt, säger Robert Goude.

Stiernsundsur
I kontoret finns flera golvur. De i mitten är från 1700-talet och de yttersta har Robert Goudes farfar Johannes byggt. Johannes tog över urmakeriet i Stjärnsund år 1900. Urtavlorna är dock intakta. Foto: Pär Sönnert

1761 drog sig Anders Polhammar tillbaka och dennes dotterson, Reinhold Galle Rückersköld, övertog Polhems del av Stjärnsunds bruk och något år senare överlät han urmakeriet till urmakarna själva som då blev så kallade frimästare.

Mot slutet av århundrandet och början av 1800-talet minskade golvurens popularitet och då minskade även antalet urmakare i Stjärnsund. 1807 blev Daniel Trång ensam väggurmakare i samhället. Han efterträddes av sitt kusinbarn Carl Johan Trång som i sin tur ersattes av sin son Carl Johan Trång den yngre. Den sistnämnde bedrev verksamheten fram till år 1900 då det blev dags för en ny släkt, vid namn Goude, att ta över.
– Brukspatronen gav mer eller mindre i uppdrag till min farfar, Johannes Goude, att ta över efter Trång. Farfar var maskinist på bruket och väldigt tekniskt bevandrad. Han byggde upp sin verkstad i det här huset där vi står nu och byggde sina maskiner själv. Utrustningen som Trång använde finns på Polhemsmuseet i huset intill, berättar Robert Goude.

Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude visar en fräsmaskin som hans farfar Johannes byggde 1910. “Den går fortfarande att använda”. Foto: Pär Sönnert

Han visar runt i verkstaden där det bland mycket annat finns en fräsmaskin som farfar Johannes byggde 1910.
– Den går fortfarande att använda. Det är en halvautomatisk fräsmaskin som man bland annat skär kugghjul med.

Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude visar upp ett skåp med olika föremål som hör till urmakeriet. Foto: Pär Sönnert

Sedermera började även Johannes son, Bertil Goude, att jobba i urmakeriet och när Johannes gick bort 1950 tog Bertil över firman. Det följande decenniet ökade efterfrågan på golvur igen och när Bertils son Robert Goude började jobba i firman ökade produktionen. 1974 tog Robert över firman som nu hette Stiernsunds-Ur.
– Och då hade jag jobbat heltid i verkstaden sedan 1970. Men det är en svår bransch, det fanns efterfrågan när jag började men numera tillverkar jag inga nya ur, det handlar bara om att restaurera gamla urverk, berättar Robert Goude som alltså firar 50 år som urmakare i år.

Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude vid sitt skrivbord där han restaurerar urverk som är uppemot 300 år gamla. “Jag får nya uppdrag med ojämna mellanrum”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Var det självklart att du skulle gå i din pappas och farfars fotspår?
– Nej, det var inte alls självklart att jag skulle gå i samma bana. Jag flyttade och utbildade mig men återvände senare. Jag bor i släkthuset, där både min pappa och farfar tidigare bott.

Kan du jobba med alla slags ur?
– Nej, mina verktyg är byggda för att bara passa till Stiernsundsur.

Stiernsundsur
Under tiden som Lokalt i:s utsände fotograferade Robert så satte han ihop delarna till urverket, vilket tog honom någon minut (se nedan).
Stiernsundsur
…och så här såg det ut en minut senare. Foto: Pär Sönnert

Hur ofta får du nya uppdrag?
– Med ojämna mellanrum, från hela landet. Det är många som äger ett Stiernsundsur och som behöver hjälp med att restaurera urverket. Nyligen jobbade jag med ett urverk som kördes hit från Halland. Tidens tand gör att det blir avlagringar och till slut stannar uret. Då behöver man plocka isär hela urverket, tvätta och polera delarna och så sätta tillbaka dem igen.

Urmakare i Stjärnsund
I ett skåp finns bland annat två urverk, det ena är från 1700-talet och det andra från 1900-talet. “Men du ser ju att det knappt går att se skillnad på dem”, säger Robert Goude. Foto: Pär Sönnert

Robert öppnar ett skåp där han bland annat har två urverk bredvid varandra, ett från 1700-talet och ett som är betydligt nyare.
– Du ser ju att urverken är likadana, även om det skiljer över 200 år mellan dem. Visst är det speciellt att få restaurera ett urverk från 1700-talet men den enda skillnaden är egentligen att det kan vara lite mer jobb att rengöra de delarna eftersom de är så gamla.

Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude vid sitt skrivbord där han restaurerar urverk som är uppemot 300 år gamla. “Jag får nya uppdrag med ojämna mellanrum”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Robert Goude fyller 82 år i mars men har inga planer på att stänga igen sin verkstad.
– Nej, jag tänker hålla på här så länge jag orkar. Jag går hit en stund varje dag, det är perfekt att ha en verkstad att gå till. Men det är klart att det inte finns någon som kan ta över efter mig. Och för den delen finns det ju ingen efterfrågan på dessa ur längre, det enda jag gör nu är som sagt att restaurera gamla urverk, säger Robert Goude.

Stiernsundsur
Robert Goude har även ett par Stiernsundsur inne i kontoret. “Du må tro att det låter en del när alla uren slår samtidigt”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Ortsnamnet Stjärnsund
Platsen hette ursprungligen Sund, men år 1700, när Christopher Polhammar och Gabriel Stierncrona grundade Stiernsunds Manufacturwerk, ändrades namnet till Stiernsund. Detta till Stierncronas ära då det var han som bidrog med kapitalet.
Stavningen ändrades sedan till Stjernsund och skrivs numera Stjärnsund.
När det gäller företagsnamnet Stiernsundsur har man valt att behålla den gamla stavningen i stället för det modernare Stjärnsundsur.
Källa: www.stiernsundsur.se 

Stiernsundsur
1906 flyttades urmakeriet i Stjärnsund till denna byggnad, alldeles intill Polhemsmuseet. Adressen är (såklart) Urmakarvägen. Foto: Pär Sönnert
Stiernsundsur
Orten hette ursprungligen Sund, men senare ändrades namnet till Stiernsund. Detta till Gabriel Stierncronas ära. Stavningen ändrades sedan till Stjernsund och skrivs numera Stjärnsund. När det gäller företagsnamnet Stiernsundsur har man valt att behålla den gamla stavningen. Foto: Pär Sönnert
Urmakaren Robert Goude i Stjärnsund.
Robert Goude i sin verkstad där hans far Bertil och farfar Johannes jobbat före honom. “Jag går hit en stund varje dag, det är perfekt att ha en verkstad att gå till”, säger Robert som ser ut att bli den sista urmakaren i Stjärnsund. “Det finns inte någon som kan ta över efter mig. Och för den delen finns det ju ingen efterfrågan på dessa ur längre, det enda jag gör nu är att restaurera gamla urverk”, säger Robert som tog över verksamheten efter sin far 1974 och därmed firar 50 år som urmakare i Stjärnsund i år. Foto: Pär Sönnert
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,393528"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS