Antalet individer från Falun som nu kallas till mönstring är det högsta sedan värnplikten återinfördes 2017.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Rekordmånga mönstrande från Falun

FALUN. I takt med att värnplikten byggs ut ökar antalet 18-åringar som kallas till mönstring. Falun är inget undantag – antalet som nu kallas till mönstring är det högsta sedan värnplikten återinfördes 2017.
Nu kallas 27 900 svenskar födda 2006 till mönstring. 168 av dem är hemmahörande i Falun. Det visar ny statistik från Plikt- och prövningsverket.
Newsworthy har kikat närmare på siffrorna, och det stora antalet mönstrande innebär att nästan var fjärde invånare i åldersgruppen i kommunen kallas till mönstring.
Siffror som har en motsvarighet också i länet totalt samt i riket som helhet.
Antalet kallade i Falun förklaras dessutom ha ökat varje år sedan 2018 (första året med statistik på kommunnivå), och jämfört med 2023 är det 18 fler i år.
2018 kallades som jämförelse 60 artonåringar från Falun till mönstring.
Det återetablerade Dalregementet är del i det nu växande antalet värnpliktiga i län och land. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Det återetablerade Dalregementet är del i det nu växande antalet värnpliktiga i län och land. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Vidare tydliggörs också att 32 procent av de kallade från Falun är kvinnor. I rena siffror utgör det 53 personer. I absoluta tal är det fler kvinnor än något år sedan värnplikten återinfördes, men 2021 var en större andel av de mönstrande från kommunen kvinnor (43 procent).
I hela Sverige är 30 procent av de mönstrande tjejer.
Med avstamp i en av samtidens stora snackisar – Sveriges Nato-medlemskap – kan även följande noteras i sammanhanget:
Enligt Plikt- och prövningsverket påverkas inte värnpliktsutbildningen nämnvärt av att Sverige blivit medlemmar i Nato. För att kunna använda färdigutbildade värnpliktiga krävs att regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige.
De värnpliktiga kan då kallas in för att försvara Sverige.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS