Röda Korset i Avesta sålde saker för över en miljon kronor under fjolåret, vilket är en rekordnotering. Birgit Eriksson (längst till vänster) lyfter fram gemenskapen och det sociala som viktiga beståndsdelar för verksamheten. Från vänster: Birgit Eriksson, Ingegerd Eriksson, Marie Johansson och butiksansvarige Jan Sundlöf.
Foto: Pär Sönnert

Rekordår för Röda Korset: “Det är inne med second hand”

AVESTA Röda Korset i Avesta sålde saker för över en miljon kronor under fjolåret, vilket är en rekordnotering. – Gemenskapen och det sociala är viktigt, säger Birgit Eriksson.

Röda Korsets försäljningslokal Kupan ligger oerhört strategiskt till, i direkt anslutning till den stora centrumparkeringen i Avesta.

– Läget här är perfekt med den stora parkeringen. Vi har funnits här sedan 2001. I den här lokalen har det tidigare bland annat varit möbelaffär, videobutik och även nattklubb. Det sistnämnda var dock före min tid, säger Birgit Eriksson som blev medlem i Röda Korset i Kalmar redan 1956.
– Jag flyttade till Avesta 1967 och då blev jag “värvad” till Röda Korset-kretsen här direkt, säger Birgit som alltså varit engagerad i Röda Korset i snart 65 år.

När Kupan flyttade till de nuvarande lokalerna, för knappt 20 år sedan, så var det ungefär samma slags saker som skänktes till Röda Korset som i dag.
– Vi fick nog lite mer kläder då än i dag. Men framför allt så är det mängden med saker som har ökat jättemycket. Vi har stora utrymmen för förvaring här och det behövs verkligen, säger Birgit Eriksson.

Förutom kläder så får Röda Korset in många skor, möbler, väskor, husgeråd och böcker.
– Och av det som vi inte kan använda, utan slänger, så återvinns hela 98 procent, berättar Birgit Eriksson.

Under 2019 sålde Röda Korset saker för drygt en miljon kronor.
– Det blev ett nytt rekord för oss. Pengarna skänker vi till olika välgörenhetsprojekt, säger Birgit Eriksson.

Fjolåret innebar även ett 80-årsfirande för Röda Korset i Avesta.
– Föreningen bildades ännu tidigare, men lades ner och återuppstod 1939. Vi vill, som så många andra föreningar, bli fler så om det finns någon som är intresserad av att engagera sig i Röda Korset så är det bara att komma hit och anmäla sig, säger Birgit Eriksson.

Hon lyfter fram gemenskapen som en viktig beståndsdel i verksamheten, både för personalen och kunderna.
– Många stammisar kommer in och tar en fika och pratar med oss. Gemenskapen och det sociala är viktigt för många. Verksamheten har vuxit mycket de senaste åren. Kunderna har blivit fler och det känns som att fler har blivit mer miljömedvetna. Det är inne med second hand, säger Birgit Eriksson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 11, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS