Lasse Ranto, ordförande för föreningen Långsta Reggaefestival, visar den plats på Landbohagen där festivalens enda scen kommer att stå. “13 akter har bokats, med fokus på den svenska reggae- och skascenen”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Reggaefestival hålls på nytt i Långshyttan

LÅNGSHYTTAN. Efter att de sista reggaetonerna klingat ut i slutet av juli 2017 gick festivalen Långsta Rasta i graven. I slutet av maj är det åter dags för ny reggaemusik på Landbohagen i Långshyttan. – Nu kör vi igen, äntligen, säger Lasse Ranto, som är ordförande i den nystartade föreningen Långsta Reggaefestival.

När Lokalt i träffar Lasse Ranto, vid Landbohagen intill Klosterliden, är det både blåsigt och minusgrader. Om ett par månader, när festivalen ska hållas, är vädret, förhoppningsvis, betydligt varmare.
– Det känns roligt att kunna köra i gång igen. Sedan Långsta Rasta lades ner har vi fått flera förfrågningar om vi inte ska köra igen. Och jag har hållit kontakten med banden. Jag har inte direkt börjat tjata på dem, det har snarare varit tvärtom att de har tjatat om att få komma tillbaka hit. Vi hade planer att starta om för några år sedan men så kom pandemin med restriktionerna så vi fick lägga planerna på is, säger Lasse Ranto.

Landbohagen i Långshyttan blir åter platsen för en reggaefestival, denna gång med namnet Långsta Reggaefestival.

Långsta Reggaefestival kommer att hållas den 26-27 maj.
– 13 akter har bokats. Det blir fem akter på fredagen och så åtta på lördagen. Sedan har vi dj:s som spelar mellan akterna. Det blir ett mer komprimerat program i år då vi bara kommer att ha en scen. Dessutom blir det servering och matvagnar på området och vi för diskussioner med kommunen om att ha camping på träningsplanen bredvid Klosterliden. Det är perfekt att ha festivalen här, då området redan är inhägnat, berättar Lasse Ranto.

“Det känns roligt att kunna köra i gång igen. Sedan Långsta Rasta lades ner har vi fått flera förfrågningar om vi inte ska köra igen”, säger Lasse Ranto.

Vad blir det för artister som kommer?
– Fokus ligger på den svenska reggae- och skascenen. Reggae är stort i Sverige men det är inget som spelar på radion. Rootvälta från Borlänge är ett av de mest kända svenska reggaebanden. Bandet är upplöst men medlemmar från Rootvälta kommer att spela på festivalen, i tre olika konstellationer. Bland annat gör sångaren Mattias Björkgren solokarriär med artistnamnet Sperling.
Faktum är att det var just Rootvälta som gjorde att Långsta Rasta kom till, för snart ett decennium sedan.
– Vi arrangerade en konsert med Rootvälta i Långshyttans Folkets hus i november 2013. De tyckte att det var lyckat men undrade om vi inte kunde göra något på sommaren nästa gång. Då bjöd vi hit dem, och några andra band, och det blev Långsta Rasta 2014. Året efter slog vi rekord med 800 unika besökare men 2016 hade vi enorm otur med vädret, det bara vräkte ner, och så blev det sista festivalen året efter det, säger Lasse Ranto.

Landbohagen är folkparken intill Klosterliden i Långshyttan. Den 26-27 maj arrangeras Långsta Reggaefestival här.

Hur många besökare räknar ni med i år?
– Vi har väl inget maxtak för biljetterna men vi räknar lågt. Och vi väljer att lägga festivalen redan i slutet av maj, för att det inte ska krocka med så mycket annat som arrangeras under sommaren. Vi hade hoppats att kunna släppa biljetterna redan före jul men då det drog ut på tiden med byråkratin kring att starta föreningen så blev det först nyligen som vi kunde släppa biljetterna.

Varför fastnade du för just reggae?
– När jag var ung i Långshyttan på 1980-talet fanns det ju inget Spotify eller så. Det var någon som köpte en reggaeskiva och den spelades flitigt inom ishockeyn och fotbollen. Reggae var stort i Långshyttan då, det var många som lyssnade på det, säger Lasse som för övrigt håller på att försöka lägga till ”Långsta” som mellannamn.
– Vi får se om Skatteverket godkänner det.

Lasse Ranto är ordförande för den nybildade föreningen Långsta Reggaefestival.

Hinner du som arrangör njuta något av festivalen?
– Inte alls den första dagen, då dyker det alltid upp något som måste lösas. Men under de sista låtarna med den sista akten, då brukar jag dra mig upp till den lilla dungen här uppe och titta ut över festivalområdet och bara njuta av musiken. Sedan är det dags att börja städa.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS