Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Dalregementet
Ronny Modigs säger att ljudet av smällar i övningsområdet utan för Falun är ljudet av frihet. Värnpliktiga över nu för att vara redo för ett ryskt angrepp, som enligt Ronny Modigs kan ske vid Baltikum eller Finland. Då kan det blir aktuellt att soldater från Dalregementet sänds dit.
Foto: Anders Hansson

Regementschefen om smällarna

FALUN. Smällarna och skotten hörs tydligt i det militära övningsområdet utanför Falun. – Det är ljudet av frihet, säger Ronny Modigs, chefen för Dalregementet. I en intervju för Lokalt i nämner han oron för att svensk trupp ska hamna i krig mot Ryssland och vad det kan innebära för Falun och Dalarna. Han berättar också om den byggboom som inom bort kan uppstå i Falun på grund av Dalregementet.

Det är början av maj och det råder feststämning bland de anställda på Dalregementet.
Redan på andra verksamhetsåret har Dalregementet utsetts till Sveriges bästa regemente, trots kritik året innan. Bland annat för att det saknades ett soldathem.
– Vi hade precis börjat verksamheten och den kritik vi fick var ingenting mot det som vi hade förväntat oss. Det fanns bland annat en viss jargong mellan värnpliktiga som vi inte lyckats stävja, berättar Ronny Modigs.
Han berättar att kritiken blev en motivation till utveckling.
– Vi fick en checklista som blev en morot att förbättra oss. Det gick bra och var viktigt.
Ronny Modigs fortsätter:
– Redan från början har vi haft fokus på att skapa en bra förbandsanda och bra stridsmoral. Vi ser i Ukraina hur viktig stridsmoralen är för ett land.

I dag har Dalregementet 120 värnpliktiga och 180 anställda och flera av dem vittnar om ett stort engagemang när de bland annat övar i området utanför Falun. Ibland kan det smälla friskt. Men till de Falubor som upplever det jobbigt med smällandet, säger Ronny Modigs:
– Det är ljudet av frihet.
Hans svar kan upplevas som filosofiskt. Men i dagens allvarliga läge runt om i världen är det ett citat med mycket allvar.
– Det finns ett antal diktaturer runt om i världen som vill ändra på världsordningen. Det påverkar också oss i Dalarna på längre sikt, säger Ronny Modigs.
Hur orolig är du för att Sverige ska hamna i krig?
– Jag är inte jätteorolig på kort sikt. Men jag är orolig på längre sikt. Det beror på hur det går i Ukraina. Ryssland rustar nu mer än Europa gör, trots att Europa har alla förutsättningar att göra det.
Vad innebär på längre sikt?
– Cirka fem år. Då kan Ryssland ha betydligt större kapacitet. Skulle USA dra sig ur sitt stöd och Europa inte hjälper Ukraina att stoppa den ryska invasionen. Då kommer det att bli värre. Då får Ryssland självförtroende. De har en apparat som backas upp av Nordkorea, Kina och Iran. Då kommer de att få kraft att verkligen ställa oss mot väggen om vilken världsordning vi ska ha.

Någonstans här ska regementets logement byggas. Ronny Modigs, chefen för Dalregementet, visar på en fotokarta som föreställer en del av övningsområdet. Foto: Anders Hansson

Ronny Modigs betonar att han inte tror att ryska soldater kommer att invadera Dalarna.
– De har inte kapacitet att kriga sig igenom Finland, komma över Östersjön för att sedan ta sig vidare till Dalarna. Att ryska reguljära soldater kommer till Dalarna ser jag som väldigt osannolikt även om tio år, säger Ronny Modigs, som inte tror att Falun skulle vara mer utsatt för ett robotanfall bara för att det finns ett regemente i stan.
– Det skulle inte ge någon effekt att skjuta mot regementet. Då är vi i skogen någon annanstans.

Om det fruktansvärda skulle hända: Hur skulle ett krig i vår del av världen kunna utveckla sig?
– Jag tror att Baltikum skulle vara nästa viktiga område för ryssarna, eftersom de vill komma ut till Östersjön.
Skulle soldater från Dalregementet i så fall skickas dit?
– Absolut. Baltikum eller Finland. Det övar vi för.
Vilka delar av Sverige är mest i farozonen i en sådan situation?
– Gotland är känsligt eftersom Ryssland vill förhindra Nato att använda Gotland för att ge understöd i Baltikum. Möjligtvis skulle de (Ryssland) vara intresserade av Öresund för att kontrollerna inloppet till Östersjön, förklarar Ronny Modigs.

Ronny Modigs, chefen för Dalregementet framför regementets fana. Han är stolt över att Dalregementet fått pris för att vara årets bästa regemente. Samtidigt berättar att att krigsrisken är konkret. Foto: Anders Hansson

I vintras sa Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt förvar, att det kan bli krig i Sverige. Det uttalande skapade stor oro hos bland annat barn, pensionärer, funktionsnedsatta. Hur klokt var det av honom att uttrycka sig så konkret?
– Jag tycker det var bra att han uttryckte sig så. Vi är ganska naiva i Sverige och det är ändå bra att tala klarspråk. Om vi tar Ryssland är Natos bedömning att om fem år kan de ha avsevärt större kapacitet. Det är det vi pratar om. Politiker talar inte om nästa vecka utan om flera år, svarar Ronny Modigs.

Nyligen presenterade försvarsberedningen ett förslag som bland annat innebär att försvaret ska få en utökning av budgeten med 58 miljarder till år 2030.
Dalregementets utveckling är en del av upprustningen i Sverige.
För Falun och Dalarna kan det också innebära effekter på det civila näringslivet. Bland annat när det inom kort ska byggas ett helt nytt regementsområde. Ronny Modigs säger att i höst kan det bli klart exakt var regementsbyggnaderna kommer att ligga. Basen blir förmodligen strax ovanför handelsområdet med Ica maxi och Volvo. Men han kan redan nu berätta att planen är att många nya byggnader kommer att byggas.
– Utredningen börjar komma på plats. Nu ska vi börja lägga ut byggnaderna i terrängen. Det kommer att bli otroligt många byggnader för att få till detta.
Det väntas alltså strålande tider för byggföretagen i regionen?
– Har ingen aning. Det får fortifikationsverket sköta. Men det är klart att de kommer att behöva lokala entreprenörer. Jag gissar att det blir en stor entreprenör som behöver ta helhetsansvaret, säger Ronny Modigs.

Fakta Dalregementet
Ett av Sveriges äldsta regementen som funnits sedan början av 1600-talet fram till 2000.
År 2021 uppstod regementet igen. I år är det andra årskullen värnpliktiga. Basen för verksamheten är Högbo utanför Falun
Antal värnpliktiga 2024: 120.
Antal anställda 2024: 180.
Antal beräknat värnpliktiga 2030: 300.
Antal beräknat anställda 2030: 300.
Det kan i framtiden finnas möjlighet att ta emot 700 värnpliktiga per år.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!