Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Rädda Barnen i Ludvika lånar ut skridskor under vintern. Christina Johansson, sekreterare, och ordförande Julia Ingridsdotter Broman tycker att Ludvika bör ha en fritidsbank året runt då kommunen ligger mycket dåligt till gällande barnfattigdom. Foto: Sara Flodin
Foto: Sara Flodin

Rädda Barnen vill ha fritidsbank

LUDVIKA Rädda Barnens Skridskotek lånar vintertid ut skridskor och skidor till den som vill prova på att åka. Sedan 2011 har verksamheten funnits, men organisationen tycker att kommunen ska satsa på en egen fritidsbank. – I och med att barnfattigdomen är så stor i Ludvika kommun så tycker jag att det borde finnas en fritidsbank, påtalar Christina Johansson som är sekreterare i Rädda Barnen i Ludvika.

Enligt Rädda Barnens rapport om barnfattigdom från 2021 lever 20,1 procent av Ludvikas barn i ett ekonomiskt utsatt hushåll. Med den siffran hamnar Ludvika på plats 286 av Sveriges 290 kommuner, alltså en av Sveriges sämsta kommuner.
– Politikerna borde skämmas, anser ordförande Julia Ingridsdotter Broman som inte tror att dessa siffror förbättrats de senaste åren.

Fritidsbanken finns sedan tidigare i Avesta, Borlänge, Hedemora, Mora, Smedjebacken, Säter och Vansbro. Bilden är tagen på Fritidsbanken i Avesta. Foto: Sara Flodin

Från oktober 2023 till april 2024 har 114 par skridskor lånats ut. Föregående säsong lånades 96 par skridskor ut. Nu har Skridskoteket stängt för säsongen och alla prylar håller på att samlas in för förvaring i lokalerna på Timmermansvägen. Trots närmare 100 skridskor på hyllorna luktar det dock inte illa i det lilla rummet.
– De som lånar och åker är inte på den nivån att de blir svettiga, konstaterar Christina.
Skridskor finns i storlek från 23 och upp till 46.
– Rädda Barnen är till för barnen, men även föräldrar har fått låna, förklarar Julia.
Christina och Julia känner sig inte överkörda om kommunen tar över verksamheten utan tycker att uppdraget ska ligga utanför en frivilligorganisation.
– Det blir mer jämställt. Alla barn i Ludvika ska ha en uppväxt på lika villkor. Det ska inte hänga på huruvida vi har tid och folk, tycker Julia och lägger till att det är endast om kommunen inrättar en egen fritidsbank som Rädda Barnen kommer lägga ner sin verksamhet.
– Vi vill gärna se ett samarbete och fortsätta bidra på något vis, förklarar Julia.

Rädda Barnens ordförande Julia Ingridsdotter Broman tycker att en Fritidsbank bör finnas i Ludvika. Foto: Sara Flodin

Denna säsong har verksamheten lokaliserats till Storgatan i Ludvika centrum.
– Intresset har varit stort från allmänheten som upptäckt att vi finns, säger Christina.
Julia tycker att det är svårt att säga var en fritidsbank bör ligga, men att detta bör vara centralt eller i ett utrymme i den nya arenan.
– Det är många nyanlända som lånar, men de är utplacerade på olika ställen i Ludvika.
Skridskoteket har haft öppet en kväll per vecka, men Julia och Christina tycker att en fritidsbank bör ha generösare öppettider.
– Föreningar skulle kunna hjälpas åt att hålla öppet, föreslår Julia och att feriearbetande ungdomar kunde stå för viss arbetskraft under sommaren, liksom andra kommuners upplägg.

Enligt Julia och Christina är det väldigt få saker som går sönder. Folk är även duktiga på att lämna tillbaka de saker de lånar. För att driva en Fritidsbank året runt tycker Julia att det bör finnas olika slags bollar, skateboards, skridskor, skidor, pulkor, flytvästar och hjälmar. Frivilligarbetarna anser att kommunen inte kan backa från en fritidsbank denna gång och om detta inte görs signalerar ledningen att de anser att alla har råd att köpa sin egna utrustning.
– Fast de inte ens har råd att köpa mat, påpekar Christina.

Klicka HÄR för att läsa om politikernas inställning till en Fritidsbank. 

Fritidsbankens grundpelare är:
• Alla får låna
• Allt är gratis
• Återanvänd utrustning

Fakta om Fritidsbanken:
• Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar.
• Fritidsbanken Sverige är en ideell förening.
• 2013 öppnades den första Fritidsbanken, vilket var i Deje.
• Över 40 procent av landets kommuner har nu en Fritidsbank.
• Lånetiden är 14 dagar.
• Föreningen tar varken ut ersättning för utrustning lämnats in för sent eller gått sönder.
Källa: fritidsbanken.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS