Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Berit Forsberg, Berit Wahlström, Lena Skoglund, Monika Lundgren Renberg, Gunnel Hillebäck, Monika Fredriksson och Ingela Dahlman, längst fram.
Foto: Lisa Björklund

Pyssel och fika på Trasmattans dag

SÖDERBÄRKE. Snart kommer de som älskar trasmattor att kunna frottera sig bland mängder av sådana. Den 17 september arrangerar Riksföreningen för handvävning Dalarna Västmanland, Trasmattans dag på Folkets hus i Söderbärke. – Då blir det blir full fart. Och vi har fri entré, säger Ingela Dahlman, cirkelledare i Söderbärke vävstuga.

Runt ett bord dukat med kaffe och äppelkaka, har sju medlemmar från de tre vävstugorna i Söderbärke, Norrbärke och Smedjebacken samlats för att berätta om evenemanget. Trasmattans dag är en dag då allmänheten ges tillfälle att se en utställning med mattor. Det blir även lotteri, omröstning av den vackraste trasmattan och aktiviteter för barn.
– Vi kommer ha en vävstol för dem som vill prova på att väva. För barnen finns möjlighet att till exempel väva ett litet armband, göra hopprep av trasor eller slå ett rep av trasor.

Monika Lundgren Renberg, Ingela Dahlman, Lena Skoglund och Berit Wahlström.

Evenemanget gästas av Gun-Britt Udd som visar hur det går till att spinna med lin. Även företaget Borfona från Fellingsbro kommer till Söderbärke för att sälja hemfärgat garn, matt-trasor och tillbehör.
På plats under dagen finns en servering med nybryggt kaffe och hembakat kaffebröd till försäljning; något som medlemmarna i Söderbärke vävstuga ”Vävrumporna” står bakom.

Sjal i tuskaft.

Trasmattans dag arrangeras varje år, med visst undantag för pandemiåren. I år arrangerar Riksföreningen för handvävning Dalarna Västmanland, dagen i samarbete med Smedjebackens kommun och ABF. Att evenemanget hålls just i Söderbärke är för att orten ligger bra till, rent geografiskt.
– Det blev här i Söderbärke, mitt emellan Västmanland och Dalarna.

Vad är grejen med att väva tycker ni?
– Det är roligt och man blir aldrig fullärd. Man kan göra så många olika slags alster. Inte bara mattor och kuddar utan även möbeltyger, gardiner, kjolstyg, klädesplagg, väskor och folkdräktstyg.
– Och så kan man använda andra material som tidningar, pinnar och piassava. Det är mycket återbrukstänk.

Folkdräktstyg till Söderbärke herrväst.

För de sju vävarna, som denna kväll har samlats i Söderbärke, är det inte heller bara vävning som är det viktiga.
– Gemenskapen är värd väldigt mycket, säger de.

Fördelarna är många och vävstugorna i regionen vill gärna locka nya medlemmar till Riksföreningen för handvävning.
– Under Trasmattans dag kan alla ta del av intresset vävning. Som medlem får man en tidning fyra gånger om året och man får vara med på olika aktiviteter som föreningen anordnar, avslutar Lena Skoglund, cirkelledare i Smedjebackens vävstuga.

Mattorna är gjorda med vävtekniken rosengång.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!