Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lena Borgs fick Hedemoras kulturpris 2023
Lena Borgs, som är engagerad i flera lokala föreningar, fick ta emot Hedemora kommuns kulturpris 2023. Prisutdelare var Mikael Gråbo (M), ordförande i bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott.
Foto: Hedemora kommun

Priser delades ut i fullmäktige

HEDEMORA. I samband med kommunfullmäktiges senaste sammanträde delades en rad priser ut. Miljöstipendiet gick till Stjernsunds brygghus, ledarpriset till Kjell Lidholm och kulturpriset till Lena Borgs.

Kulturpriset tilldelades Lena Borgs. Motiveringen lyder:
“Lena har under många år verkat för ett rikt kultur– och fritidsliv genom sitt outtröttliga engagemang i flera lokala föreningar, IOGT, Föreningen Hedemora Gammelgård och Vikbygdens Intresseförening, där hon är en positiv, inspirerande kraft och uppskattad ordförande i alla tre föreningar. Hon har lyckats engagera såväl barn som ungdomar som vuxna i verksamheten.
Lena har tillsammans med andra anordnat kulturevenemang inom musik, teater och kulturhistoria samt verkat för att bevara lokala kulturhistoriskt intressanta miljöer och byggnader. Hedemora Gammelgård är en levande miljö på alla sätt, med sitt café som håller öppet varje dag under juni till och med augusti. Det har inneburit arbetstillfällen för dem som drivit caféet.
Vid Gammelgården pågår under juli ett särskilt program för barn. Bagarstugan är regelbundet öppen för allmänheten att bruka.
Lena har använt sitt breda kontaktnät till att bjuda in såväl amatörer som professionella artister som vi Hedemorabor fått stifta bekantskap med. Hennes insatser tillsammans med många andra ideellt arbetande föreningsaktiva är oerhört värdefulla”.

Kjell Lidholm fick Hdemora kommuns ledarpris 2023.
Kjell Lidholm, från IFK Hedemora Orientering, tilldelades Hedemora kommuns ledarpris 2023. Foto: Hedemora kommun

Ledarpriset tilldelades Kjell Lidholm, IFK Hedemora Orientering. Motiveringen lyder:
“Kjell har under många år varit IFK Hedemora trogen och en framgångsrik ledare i orienteringsklubben.
Han har ordnat träningsträffar, organiserat samt ansvarat för många tävlingar (en stor tävling som han var ledare för var 5-dagarsetappen i orientering förlagd i Hedemora med 20 000 deltagare). Ansvarar och jobbar med ”Hitta ut” orienteringen i kommunen.
Har varit ledare för reparationer och underhåll när det behövdes på klubbstugan på Brunnsjöberget. Sett till att alla skolor i kommunen provat på att orientera. På vintern har han ordnat, organiserat och deltagit tillsammans med skidklubben så att elever från våra skolor fått prova på skidåkning på Brunnsjöberget.
Kjell ordnade med en minnesstund för Bertil Norman med många deltagare av Sveriges bästa orienterare. Han är en duktig organisatör samt en person som alltid ställer upp på något vis i alla väder för alla.
Kjell är värd en uppmuntran från kommunen för allt arbete som han ideellt utan ersättning gjort, vilket inneburit god PR för klubben och Hedemora”.

Peter Sundlöf och Per Vikström, från Stjernsunds Brygghus, fick ta emot Hedemoras miljöstipendium 2023.
Peter Sundlöf och Per Vikström, från Stjernsunds Brygghus, fick ta emot Hedemora kommuns miljöstipendium för 2023. Foto: Hedemora kommun

Årets miljöstipendium tilldelades Stjernsunds brygghus. Motiveringen lyder:
“Genom årets miljöstipendium vill miljö- och samhällsbyggnadsnämnden uppmärksamma Stjernsund brygghus. I Stjärnsund låg en gammal transformatorbyggnad som var fallfärdig. Denna K-märkta byggnad har Stjernsund brygghus renoverat till ursprungsskick. Efter renoveringen brygger man nu hantverksmässigt öl med hög kvalité med lokalproducerade och ekologiska råvaror”.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,350430"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!