Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jimmy Nivrén Olsson, manusförfattare och producent inom film, från Säter
Filmen “Ur Mörkret” har bland annat spelats in i skogarna runt Norberg. Filmens manusförfattare är Jimmy Nivrén Olsson (infälld), som kommer från Säter. Han har även varit med och producerat filmen.
Foto: Privat och Eyra Pentagram

Premiärdags för Jimmys skräckfilm: “Har varit med från start till mål”

SÄTER. Den svenska skräckfilmen “Ur Mörkret” går upp på biograferna denna helg. Manus har skrivits av Säterbördige Jimmy Nivrén Olsson, som även har varit med och producerat filmen. “Äntligen premiär, det ska bli kul att publiken ska få möta filmen”, säger han.

Biopremiären är fredagen den 22 mars men när Lokalt i slog en signal till Jimmy Nivrén Olsson visste han ännu inte var han och filmteamet skulle se filmen på premiärdagen.
– Nej, vi vet inte riktigt hur vi ska göra på premiärdagen men vi har en förhandsvisning i Örebro dagen före, säger han.

Häromåret skrev han manus till science fiction-filmen UFO Sweden.
– Men den filmen var större, en storbudget-film. Detta är en lågbudget-film och därför är det extra kul att vi har lyckats få ut den till biografer över hela landet, säger Jimmy Nivrén Olsson.

Jimmy Nivrén Olsson, manusförfattare och producent inom film, från Säter
Den 22 mars är det biopremiär för den svenska skräckfilmen “Ur Mörkret”. Säterbördige Jimmy Nivrén Olsson har skrivit manus och producerat filmen. “Äntligen premiär”, säger han. Foto: Privat

Den nya filmen handlar om en parkförvaltare som deltar i ett sökarbete efter en försvunnen kvinna. Den har bland annat spelats in i Norberg, Sala och Stockholm.
– Det är exakt ett år sedan som vi var i Norberg och spelade in. Vi har bland annat varit vid Blå Grottan och i Långgruvan. Och häromdagen var det två år sedan som vi bestämde oss för att göra filmen.

I just Långgruvan uppdagades en verklig skräckupplevelse häromåret när en kvinna hittades i ett gruvhål. En man dömdes senare till fängelse för att ha försökt mörda kvinnan.
– Vi hörde talas om den händelsen men vi hade koll på Långgruvan före det. Vi var främst ute efter att filma ruinerna där, säger Jimmy Nivrén Olsson.

Jimmy Nivrén Olsson, i Långgruvan
Säterbördige Jimmy Nivrén Olsson, vid en ruin i Långgruvan, i Norbergs kommun, där delar av skräckfilmen “Ur Mörkret” spelades in för ganska exakt ett år sedan. Foto: Sara Flodin

Hur mycket får man vara med och säga till om som manusförfattare?
– I vanliga fall inte så mycket, då får man kanske komma och titta på inspelningar på sin höjd. Men eftersom jag även är med och producerar filmen, då jag äger det ena produktionsbolaget som jobbar med filmen, har jag fått vara med från start till mål, ända tills den sista klippningen gjordes. Alla i gruppen har varit delaktiga, det har varit väldigt kul.

Jimmy Nivrén Olsson, manusförfattare och producent inom film, från Säter
“Eftersom jag även är med och producerar filmen, då jag äger det ena produktionsbolaget som jobbar med filmen, har jag fått vara med från start till mål, ända tills den sista klippningen gjordes”, säger Jimmy Nivrén Olsson. Foto: Privat

Vad är filmen för typ av skräckfilm?
– Åt thrillerhållet, lite “jump-scare” men även en hel del som kommer krypande. Det är ju lite mörker i den med tanke på att det är någon som försvinner. Jag gillar filmer som håller sig i en tydlig genre, berättelser där det är tydligt vad det är och vad man får som tittare. Det finns lite mer “regler” att förhålla sig till när filmen är i en bestämd genre.

Har du fler filmprojekt på gång framöver?
– Ja, det är alltid många projekt under utveckling och så faller de flesta bort, av olika anledningar. Härnäst har vi tänkt att göra en pusseldeckare, lite ljusare berättelser än den här filmen. Den blir mer åt “cosy-crime”-hållet, om man ska prata genrer.

Jimmy Nivrén Olsson, manusförfattare och producent inom film, från Säter
Jimmy Nivrén Olsson har ständigt flera filmprojekt på gång. ” Härnäst har vi tänkt att göra en pusseldeckare, lite ljusare berättelser än den här filmen”, säger han. Foto: Privat

Jimmy flyttade från Säter som 16-åring för att gå gymnasiet i Örebro.
– Då var det en inriktning med rockmusik som lockade. Senare började jag plugga filmvetenskap på universitetet i Örebro och läste även ett par filmkurser. På universitetet träffade jag min sambo, som är från Örebro, säger Jimmy om att han blev kvar i Örebro län, då paret numera är bosatta i Nora.

Filminspelning av skräckfilmen "Ur Mörkret"
Filmen “Ur Mörkret” har bland annat spelats in i skogarna runt Norberg i Västmanland. Foto: EyraPentagram

Kommer filmen att visas på Folkets hus i Säter, kommunen som du kommer från, och Teaterbiografen i Norberg, kommunen där filmen delvis är inspelad?
– Det vet jag inte ännu, faktiskt. Vi har haft kontakt med både Folkets hus och Teaterbiografen men jag har inte koll på om de ska visa filmen. Men den kommer i alla fall att visas i grannkommunerna Hedemora och Avesta, säger Jimmy Nivrén Olsson.

Jimmy Nivrén Olsson
Ålder: 35 år.
Bor: I Nora, född och uppvuxen i Säter.
Yrke: Manusförfattare, driver produktionsbolaget Eyra Media som gjort “Ur Mörkret” tillsammans med Pentagram Film.
Familj: Sambon Amanda Kilpeläinen Arvidsson, som är skådespelare i “Ur Mörkret”.
Intressen: Fiske, jakt och friluftsliv i stort.
Favoritfilmer: “När Lammen Tystnar”, den tittade jag mycket på inför jobbet med den här filmen. Jag tycker att Jodie Foster är världens bästa skådespelare. En annan film som jag gillar är “Signs”, med Mel Gibson.
Aktuell: Har skrivit manus till, och producerat, skräckfilmen “Ur Mörkret” som hade biopremiär den 22 mars.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!