Kunden Anna Hellman är glad över att kunna handla gott bröd på Lyckans Konditori.
Foto: Maria Karlsson

Populärt konditori tillbaka efter kort paus

GRÄNGESBERG. Nu fylls återigen hyllorna med godsaker till kaffet i konditoriet i Grängesberg som tidigare kallades Lyckliga gatan. En av kunderna är Anna Hellman. – Det är jätteroligt att de har öppnat igen. De har så gott matbröd och fikabröd.

Lyckliga gatans bageri startade i början av 2022 och gick i konkurs i mars 2023. Nyligen har verksamheten återupptagits, nu med namnet Lyckans konditori.
Tidningen gör ett besök och träffar kunden Anna Hellman som passar på att köpa något gott till kaffet.
Hon bor i Grängesberg och är glad att de öppnat igen.
– Jag går hit och fikar med kompisar ibland, annars köper jag och tar med hem, säger hon.

Sofie Abrahamsson drev Lyckliga gatan tillsammans med sin syster Johanna Sjöberg, men står i dag som ensam ägare till nybildade Lyckans konditori. Hon har haft fullt upp sedan nystarten men tar sig tid att svara på tidningens frågor via mejl.
Konkursen var ledsam, tycker hon, men vill nu se framåt. Att driva ett bageri/konditori är en dröm som Sofie haft sedan hon var liten och hon vägrar att släppa den drömmen, skriver hon.
Sofie anser att det är viktigt med en mötesplats för Grängesbergsborna och tycker det är ljuvligt med den positiva respons hon fått över att ha öppnat igen. Det värmer henne otroligt.
Lyckans Konditori är ett familjärt klassiskt gammeldags konditori och bageri där det bakas varje natt.

Sofie gillar att baka efter säsong och tar gärna vara på frukten och bären i sin trädgård och använder dem i bakningen. Favoriten är rabarber som fyller montrarna den här årstiden.
Wienerbröd som bakas på smör är också populärt bland kunderna, liksom Lyckans eget rågbröd, men semlorna har också varit en hit, skriver Sofie och förklarar att de gör sitt bästa för att det ska finnas något för alla. De erbjuder alltid ägg- och mjölkfria alternativ liksom bakelser som är bakade utan gluten.
För tillfället har hon två anställda i butiken och de är guld värda, men längre fram skulle det vara önskvärt med en Bagare/konditor, tycker hon.

I dag är det enbart Sofie som har den rollen. Hon berättar att ända sedan hon var liten har hon vetat att hon skulle bli bagare. Sofie har många härliga och fina minnen från bagarstugan i Dala-Järna där hon bakade siktkakor varje jul med sin farmor och släkten. Doften av nybakat är ju den mysigaste och tryggaste doften som finns, skriver hon.
Sofie älskade också att vara med sin mor i köket och både laga mat och baka som liten.
När hon gick sista året på hotell- och restauranggymnasiet i Smedjebacken och hade sin praktik på Annas Hembageri i Säter, bestämde hon sig på riktigt. Efter gymnasiet flyttade Sofie till Göteborg och utbildade sig till bagare.

Fakta Sofie Abrahamsson
Bor i: Grängesberg
Ålder: 36 år
Familj: man och tre barn
Fritidsintressen: odling, musik och actionserier

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS