Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Matilda Ernkrans (S), i Hedemora
Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, samtalar med elever efter sin föreläsning i Vasateatern.
Foto: Privat

Politiker från EU-nämnden på besök

HEDEMORA. Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, har besökt Martin Koch-gymnasiet. “Hon pratade en del om hur riksdagen jobbar med EU”, säger läraren Linus Andersson, skolambassadör för EU.

Som en del av arbetet inför det stundande skolvalet till EU, som sedan följs av det riktiga valet till Europaparlamentet, hade skolan bjudit in Matilda Ernkrans.
– Vi har lite olika teman på skolan. Nyss var det FN och nu är det EU, inför EU-skolvalet som hålls den 30 och 31 maj på skolan. Då får eleverna rösta, på samma sätt som man gör på riktigt. Det blir på riktigt med valsedlar och bås och allt. Eleverna själva håller i det och elever på hela skolan får rösta. Det blir lite träning för dem, säger Linus Andersson, som är legitimerad gymnasielärare i samhällskunskap & engelska.

Matilda Ernkrans (S), i Hedemora
Först föreläste Matilda Ernkrans i Vasateatern, inför omkring 290 elever. Sedan hade hon frågestund med två klasser som hade förberett frågor till henne. Foto: Privat

Vad hände under besöket?
– Först föreläste Matilda Ernkrans, inför omkring 290 elever. Det var väldigt pedagogiskt, hon pratade mycket om hur riksdagen jobbar med EU och hur det som sker i Bryssel påverkar oss. Och sedan hade hon frågestund med två klasser som hade förberett frågor till henne.

Matilda Ernkrans (S), i Hedemora
Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, besökte Martin Koch-gymnasiet i Hedemora i april. Foto: Privat

Vilka frågor ställde eleverna?
– Många handlade om EPA-lagstiftningen. Sedan hade de frågor om bränsle- och elpriser samt inflationen. De fick bland annat lära sig att riksdagen alltid prövar alla EU-förslag som kommer in därifrån, säger Linus Andersson som själv har titeln skolambassadör för EU.
– Det är en myndighetsutbildning man går för att höja kunskapen om EU ute bland eleverna, förklarar han.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!