Polisen om branden på Säfsen resort

FREDRIKSBERG. Snart en månad efter att en stor byggnad i Säfsen Resort brann ner, vet polisen ännu inte vad branden beror på och än mindre om det ligger något brott bakom. Lars Nordanbro har nyligen tagit över som polisens förundersökningsledare efter Jennie Gullstrand Jönsson. Här svarar han på frågor om branden.

Vad kan ni säga om branden i nuläget?
– Brandorsaken är inte klar men vi tycker att vi kan säga att den startat i entréområdet. Det har kommit in någon bild den senaste veckan men inget som varit till hjälp. I övrigt har vi hållit förhör men fortfarande har vi ingen som är delgiven misstanke.

Brottsrubriceringen är ändå grov mordbrand?
– När man inte kan förklara branden, då är det mer eller mindre regel att man rubricerar den som mordbrand. Det måste inte betyda att det ligger ett brott bakom. Vi har inte fastställt orsaken, men om vi kan göra det är nästa steg att se om den orsakats av brott eller någon annan händelse, till exempel försumlighet eller liknande. Vi rubricerar händelsen som grov, eftersom det handlar om ett betydande egendomsvärde.

Branden startade vid entréområdet – hur vet ni det?
– Det är räddningstjänstens uppgifter om att släckningsarbetet påbörjade där, de är specialister på området. I den tekniska undersökningen har man också säkerställt den primära brandhärden dit.

Foto: Dreamstime

Vad har den tekniska undersökningen resulterat i för övrigt?
– Det kommer att hållas fler förhör så vad vi har kommit till är för tidigt att gå ut med.

Tror ni att branden var anlagd?
– Jag är lite för dåligt insatt än så länge och vill inte yttra mig om den biten än. Som det ser ut är det svårt att hitta en naturlig orsak i alla fall. Sedan kan det ju tända eld av andra orsaker som inte är av uppsåt, man kan ha glömt ett ljus eller vad som helst. Det vi är intresserade av nu är uppgifter från någon som vet hur det här har gått till. Om någon sitter på vetskap så är vi intresserade av det, eller om det är någon vi missat att prata med – vittnen som gjort iakttagelser i området innan eller direkt efter branden.

Hur har ni kunnat säkra tidpunkten för när branden startade?
– Det fanns ett sprinklersystem – en släckanordning som ska kunna släcka eller begränsa branden själv. Man kan se på vattenförbrukningen att den började öka redan vid tretiden så där någonstans har sprinklersystemet satt i gång. Det, tillsammans med vittnesmål gör att vi har kunnat fastställa tiden till någonstans mellan klockan 02:00 och 03:00, men det är svårt att säga exakt. Om branden exempelvis startar på utsidan kan det ta tid innan detektorerna på sprinklersystemet utlöses.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS