Här ska 250-300 poliser jobba om tre år. “Det här har vi väntat på i många år”, säger lokalpolisområdeschefen Thomas Hellgren. Foto: Karin Diffner

Polischefen:”Det här har vi väntat på i många år”

HAGALUND. Nu är bygget av nya polishuset igång på allvar. Lokalpolisområdeschefen Thomas Hellgren var med och tog första spadtaget. – Underbart. Det här har vi väntat på i många år, säger han.

Det var blött och slaskigt när det symboliska första spadtaget för 900-miljonersbygget togs inför en ganska stor skara åskådare.
– För oss som bygger är första spadtaget något alldeles speciellt, framhåller Christian Wieland, SSEA:s vd.

Thomas Hellgren, Fredrik Wiberg, Nils Styf och Christian Wieland delade broderligt på spaden som tog det första symboliska spadtaget till bygget av nya polishuset.
Thomas Hellgren, Fredrik Wiberg, Nils Styf och Christian Wieland delade broderligt på spaden som tog det första symboliska spadtaget till bygget av nya polishuset. Foto: Karin Diffner

Under närmare tre år ska det 21 000 kvadratmeter stora polishuset växa fram på marken mellan Hagagymnasiet och Maserhallen. För polisens del är bygget efterlängtat.
– Ja, vi måste ha nya lokaler. De vi har nu är för trånga, för gamla och för slitna, säger Thomas Hellgren.
– Behovet har accelererat de senaste åren och det är helt suveränt att det har gått så smidigt ändå med det nya, fortsätter han.
Har polisen haft många synpunkter på byggnaden?
– Ja, vi har varit delaktiga när det gäller det invändiga för att flödena ska fungera och att det inte ska bli så mycket spring. Det handlar om sådant som intag till arresten, säkrade zoner och parkeringar.
Hur många ska jobba här?
– Gissningsvis 250-300 personer.
Blir det någon utökning jämfört med i dag?
– Ja, några regionala enheter kommer att flytta hit från Falun.

Första spadtaget för nya polishuset skedde inför en stor skara åskådare. Efteråt firades det med hamburgare.
Första spadtaget för nya polishuset skedde inför en stor skara åskådare. Efteråt firades det med hamburgare. Foto: Karin Diffner

Även om Thomas Hellgren skojade och sa att han räknat med att äntligen få köra grävmaskin, så såg han ganska nöjd ut med att “bara” få hantera ett av de fyra manuella spadskaften.
Kommunalrådet Erik Nises skulle ha hållit i ett av de andra, men han fick förhinder i sista stund och ersattes av Fredrik Wiberg, exploateringsingenjör på kommunen.
Christian Wieland höll i det tredje och Nils Styf, vd för fastighetsbolaget Hemsö, i det fjärde.
– Jag ser fram emot att snart få stå här och inviga polishuset, säger han.
Det kan han förmodligen få göra i november 2026 då huset beräknas vara färdigt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS