Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kristoffer Åström är med och arrangerar polis-SM i Ludvika.
Foto: Lisa Björklund

Polis-SM hålls i Ludvika i helgen

LUDVIKA. Mellan den 26 och 28 maj hålls polis-SM på skjutbanan i Gräsmossen utanför Ludvika. Tävlingarna arrangeras av Bergslagens skyttar. – De som tävlar är med i polisens idrottsförbund. För att delta måste de ha en IPSC-licens för dynamiskt skytte, säger Kristoffer Åström, kommunikatör på Bergslagens skyttar.

I år har Svenska polisidrottsförbundet (SPI) utsett Bergslagens skyttar till att arrangera polis-SM.
Föreningen har valts ut bland flera ansökningar från skytteföreningar i Sverige som har dynamiskt skytte.
– Det är en fjäder i hatten för oss. Jag tror att det är för att vi arrangerade Svenska mästerskapet i dynamisk korthålsgevär som de valde oss. Vi skötte oss så väl i den tävlingen så då får vi göra den här också – och det vill vi gärna.

Kristoffer Åström.

Polis-SM pågår under tre dagar varav den första är reserverad för alla funktionärer, klubbmedlemmar och inbjudna domare som är på Gräsmossen för att hjälpa till.
– Mellan 50 och 60 funktionärer kommer att tävla i en egen tävling under dag ett.

Under de andra dagarna den 27 och 28 maj är det poliser som tävlar.
– De kan skjuta antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen under lördagen och/eller söndagen. Under förmiddagarna är det tävling i pistol och under eftermiddagen tävling i korthålsgevär. Det är samma tävling på lördagen och söndagen så de kan välja själva när de vill delta.

Poliserna tävlar i grupp och skjuter på sammanlagt åtta stationer. Alla skjutbanor har olika svårighetsgrad och utformning. De kan till exempel vara en där man skjuter på långt håll och en annan där man skjuter på rörliga mål. Den grupp som skjuter bäst och snabbast vinner.
– Faktorn är tiden och poängen, men en som skjuter långsamt fast bra kan mycket väl vinna över en som skjuter snabbt men dåligt.

Den som har bäst tid och flest träffpoäng vinner tävlingen.

Hur många kommer till Gåsmossen under helgen?
– I dynamiskt korthålsgevär är det 74 anmälda och i pistol är det 129, men många kör både och.

Får allmänheten komma och titta?
– Tyvärr inte. Till alla andra tävlingar vi arrangerar får man komma och titta men den här är bara för polisen och de som hjälper till med tävlingen.

Dynamiskt skytte/IPSC är en form av tävlingsskytte som går ut på att man skjuter på flera tavlor på flera avstånd på tid. Den skytt som har bäst träffpoäng i kombination med kortast sammanlagda tid vinner. Dynamiskt skytte utövas med pistol, gevär och hagelgevär.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!