Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bild på Leif Pettersson och Håkan Frank med leksaker i hand.
Kommunalrådet Leif Pettersson (S) och ordföranden i social- och utbildningsnämnden Håkan Frank (M) var på invigningen där de guidades genom lek-rummen.

Lekfull invigning av nya förskolan

LUDVIKA. Under tisdagsförmiddagen invigdes Ljunghällens förskola i Marnäs. – Jag är jätteglad. Nämnden har kämpat för det här i flera år, vi är jättenöjda, säger Håkan Frank (M), ordförande i social- och utbildningsnämnden.

Förskolan har sex avdelningar och plats för totalt 90 barn. Fyra av avdelningarna öppnade för två veckor sedan.
På tre av dem går barn från förskolan Pluto, vars verksamhet stängdes i slutet av oktober. Samtidigt har en av avdelningarna lånats ut till Knutsbo, eftersom den förskolan renoveras.
– Barnen från Knutsbo ska tillbaka sen. Det var smidigt för dem att komma hit eftersom det är nyöppnat och vi inte har hunnit fylla alla platser här än, säger Barbara Rudh, rektor på både Ljunghällens och Fredens förskola.

Enligt henne innebär den nyöppnade förskolan att Ludvika kommun får 60 nya förskoleplatser. Platserna kommer att fyllas under nästa år.
– Det är kö hit så jag är övertygad om att det kommer bli 90 barn här.

Barbara Rudh håller upp huvudet på en mask som ska pryda en av väggarna och vara ljuddämpande.
Barbara Rudh håller upp huvudet på en mask som ska pryda en av väggarna och vara ljuddämpande. Foto: Lisa Björklund

Kommer ni att rekrytera fler förskollärare också?
– Jag har haft hit befintlig personal från Pluto. Och så har jag rekryterat några förskollärare. Vi har inte fyllt sex avdelningar med barn än, men rekrytering av personal pågår hela tiden, säger Barbara Rudh.

Hon visar runt i de ljusa och rymliga, helt nyrenoverade lokalerna. Här finns bland annat ett målarrum, gott om leksaker, klätterväggar, bibliotek och vilrum. Utanför fönstret finns en lekplats med gott om klätterställningar.
– De har tänkt till väldigt bra utifrån barnens perspektiv. Det är en fin innemiljö, men mest imponerad är jag av utemiljön. Den är indelad i tre sektioner så att alla 90 barn inte är på samma yta. Det finns olika saker att göra på alla tre gårdar och marken är inte bara jämn och slät. Den är väldigt genomtänkt och fin.

Innan det togs beslut om att bygga Ljunghällens förskola pågick många och långa diskussioner. Nu är den tidigare industrilokalen ombyggd och renoverad och de första barnen har anlänt.

Huset som förskolan ligger i är en före detta industrilokal. Planerna på Ljunghällens förskola påbörjades för cirka fyra år sedan. Det säger kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson (S).
– Vi hade uppåt 100 i kö när planeringen startade. Framför allt i den här delen av Ludvika. Vi tittade på hur vi skulle kunna skapa fler förskoleplatser, samtidigt som Pluto behövde nya lokaler, säger han och fortsätter:
– I dag kan man säga att det är, än mer tursamt att vi tog oss an det eftersom Hitachi Energys rekrytering troligtvis innebär att det flyttar hit fler barnfamiljer och då är det ju jättebra att vi är i gång och bygger ut förskoleverksamheten.

Även Fredrik Trygg (SD) är nöjd med Ljunghällen.
– Vi är positiva, vi tycker inte om modulbyggda förskoleavdelningar för de är inte kostnadseffektiva. Det här är bra även om det har varit lite oturligt med ägarförhållandena och att det drog ut på tiden, säger han.

“Ludvika kommun har som mål att ha 15 barn per avdelning”, säger Leif Pettersson (S) längst t.v. Bredvid står Håkan Frank (M), Fredrik Trygg (SD) samt ersättare i social- och utbildningsnämnden: Alf Gabrielsson och Lars-Erik Bång.
Djurleksaker.
Djurleksaker.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!