Gunnar “Kobban” Andersson, född 1919, död 1995.
Foto: Ludvika kommun

Pettersson om Kobban: “En profil som märktes”

LUDVIKA. Sedan 1998 har Kobbanpriset delats ut till en person eller ett kollektiv som utfört en stor gärning för idrottslivet i Ludvika kommun. Men vem var Kobban och varför har priset fått hans namn? Kommunalrådet Leif Pettersson (S) var under lång tid hans kollega. Så här minns han Gunnar “Kobban” Andersson.

– Han var en genuin Ludvikabo och en tydlig profil under sina drygt 50 år som förtroendevald i Ludvika kommun. Kobban växte upp på Magneten ovanför Hitachi – de kallades magnetpojkarna. Han jobbade på ASEA i alla sina år och var förtroendevald i kommunen i mer än 50 år. Han är mest känd som ordförande i fritidsnämnden och även som fullmäktigeordförande.

Varför har Kobbanpriset fått hans namn?
– Han var otroligt entusiastisk och engagerad i idrottslivet i Ludvika. Kobban var den som hårdast drev på att få till en hockeyhall i Ludvika. Han var även med och tog beslut om ridanläggningen i Rävsnäs. Han var verkligen en person som drev idrottsfrågorna. På 1970-talet var han med när badhuset och sporthallen kom till och han såg till att Asea och ABB var delaktiga och satsade på sport. Han satt i deras koncernstyrelse och var representant för metallarbetarförbundet. Kobban var även en av initiativtagarna till att starta Tv-pucken i Sverige och blev förärad en medalj av Riksidrottsförbundet. Han brann för många olika idrotter och hade ett starkt intresse för att stötta idrottsrörelsen i Ludvika. Han var en profil som märktes.

Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson (S). Foto: Lisa Björklund
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS