Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Region Västmanland har infört digital meny och måltidsbeställning.
Foto: Dreamstime

Patienter blir mer delaktiga i beställning med digital meny

VÄSTMANLAND. Region Västmanland har infört digital meny och måltidsbeställning för sjukhuspatienter, vilket ger patienterna möjlighet att själva välja och beställa sina måltider.

Så här säger Christine Jirving, verksamhetschef Kost, i ett pressmeddelande.
– Det vi ser är att mer mat har gått åt. Kanske för att patienterna kan se hela utbudet på ett mer tydligt sätt och att beställningen kan göras så nära själva mattillfället,
I det digitala verktyget finns ett varierande utbud av mat tillsammans med bilder på måltiderna,
vilket hoppas kunna ses som lockande och öka aptiten. Patienten beställer själv sin lunch och middag via mobil eller får hjälp av
personalen via avdelningens iPad.

Under pilotfasen beställde cirka 20 procent av patienterna själva. Efter breddinförandet har ingen officiell mätning gjorts ännu, men förhoppningen är att andelen självbeställningar kommer att öka.
– Vår förhoppning är att det ska fortsätta öka för att ge patienten möjligheten att anpassa måltiderna efter deras behov och att de själva också ska kunna påverka serveringstiden. Något som vi också ser har ökat är åtgången av smårätter, vilket är ett bra alternativ om man inte är sugen på en hel maträtt, säger Christine Jirving.

Digital meny
Regionen har utvecklat en digital meny och måltidsbeställning för att skapa en lösning som är enkel och smidig att använda.
Syftet är att underlätta arbetet med att säkerställa att patienterna får bra och näringsrika måltider.
Information om innehåll och näringsinnehåll finns lättillgängligt för både patient och personal och visas även på kvittot som patienten får vid dukning.
Personal i avdelningsköket får en sammanställning av alla måltider som ska serveras och lagret justeras automatiskt när måltiderna markeras som dukade.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!