Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Omsorgsnämndens ordförande Marianne Henriksson invigde det nya LSS-boendet tillsammans med Signe Heinonen som precis flyttat in. “Det är trevligt här”, säger Signe.
Foto: Karin Diffner

Pampig lind fick ge namn åt gruppboende

BUSKÅKER. Kyrkan och husen mittemot har inspirerat till utseendet och ett gammalt träd till namnet. Nu har LSS Linden tagits i bruk. – Trädet ska vårdas och värnas precis som vi ska göra här på boendet, förklarar Marianne Henriksson (M) under invigningen.
Här i Buskåker ska sex vuxna med funktionshinder flytta in. Boendet är bemannat dygnet runt.
Här i Buskåker ska sex vuxna med funktionshinder flytta in. Boendet är bemannat dygnet runt. Foto: Karin Diffner

Det nya gruppboendet i Buskåker skulle byggas i ett plan, precis som de flesta andra boenden.
Men det satte ett träd stopp för.
På tomten finns nämligen “Hästhandlare Jacobssons” lind, en av Dalarnas äldsta och praktfullaste lindar. För att skydda den fick bygget inte breda ut sig som det var tänkt.
– Så nu har vi byggt vårt första tvåvåningshus. Men det finns ju hiss, konstaterar projektledaren Jessica Burman på Kommunfastigheter.
Blir det dyrare än om ni byggt en våning?
– Nej, det är samma kostnad, 24 miljoner.

Projektledaren Jessica Burman är nöjd både med boendets utformning och färgsättning. "Det blev jättefint".
Projektledaren Jessica Burman är nöjd både med boendets utformning och färgsättning. “Det blev jättefint”. Foto: Karin Diffner

Några hundra meter söder om Tuna kyrka har nu Borlänges nyaste gruppboende, LSS Linden, tagit emot de första boende.
Där finns sex lägenheter på cirka 45 kvadratmeter med kök, badrum, sovrum, uteplats eller balkong. I en av dem bor Signe Heinonen som nyss flyttat dit från Åselby.
– Det är trevligt, säger hon.
Är det något som är bättre än där du bodde förut?
– Ja, det gemensamma utrymmet och personalstyrkan, säger Signe.

Signe Heinonen, en av de första som flyttat in, och stödassistenten Jenny Flood visade upp LSS Linden under invigningen.
Signe Heinonen, en av de första som flyttat in, och stödassistenten Jenny Flood visade upp LSS Linden under invigningen. Foto: Karin Diffner

Hon, hennes grannar och personalen förfogar tillsammans över ett stort och luftigt allrum, kök och uteplats med utsikt över åkrar – och linden.
– Här är underbart! Det är en sådan härlig känsla när man kommer till jobbet, utbrister stödassistenten Helene Stenberg, en av 14 anställda på boendet som är bemannat dygnet runt.

Helene Stenberg är överförtjust i sin nya arbetsplats. "Det är en härlig känsla att komma till jobbet", säger hon.
Helene Stenberg är överförtjust i sin nya arbetsplats. “Det är en härlig känsla att komma till jobbet”, säger hon. Foto: Karin Diffner

Linden är byggd helt i trä och försedd med solpaneler. Fasadens varmvita färg är inspirerad av gamla kommunhuset mittemot kyrkan och balkongräckena av kyrkans staket, berättar Jessica Burman.
Förutom för linden ställdes stora krav under bygget för de faunadepåer som fanns på tomten.
– Det är gamla, döda träd som är viktiga för både växter och insekter och som vi fått flytta väldigt försiktigt, berättar Burman.
Det finns ett stort behov av gruppbostäder för vuxna med funktionshinder i Borlänge. Efter sommaren väntar invigning av nästa LSS-boende – i Bro – och under året kommer även ett i Barkargärdet att börja byggas.

"Hästhandlare Jacobssons lind är en sista rest av den gamla bystrukturen och de många husen som fanns på platsen en gång och utgör en viktig kulturmiljö- och lokalhistorisk berättare", skriver Trädspecialisten i ett utlåtande.
“Hästhandlare Jacobssons lind är en sista rest av den gamla bystrukturen och de många husen som fanns på platsen en gång och utgör en viktig kulturmiljö- och lokalhistorisk berättare”, skriver Trädspecialisten i ett utlåtande. Foto: Karin Diffner
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!