De senaste åren har många skridskoåkare och andra Borlängebor passat på att fika efter en tur på Ösjön. I vinter går inte det eftersom caféet kommer att hålla stängt.
Foto: Arkiv

Ornässtugans café håller stängt i vinter

ORNÄS. Ornässtugans café håller stängt i vinter. Tanken är att det ska byggas om för att skapa fler sittplatser. – Vi kunde inte anställa någon när det var så ovisst, säger Åsa Ehlis som är verksamhetsansvarig.

Byggnaden som inrymmer Ornässtugans café uppfördes i början av 2000-talet efter en arkitekttävling och ägs av kommunen. De senaste åren har den använts som butik och café både sommar och vinter, men utan några sittplatser inomhus – bara utomhus.
– Eftersom verksamheten är så väderkänslig så har det varit en jättestor bromskloss att vi inte har några sittplatser inne, säger Åsa Ehlis som är museichef för Ornässtugan.
Tidigare i år beslutade kommunen att göra en mångmiljonsatsning vid Ornässtugan med en ny cafébyggnad och riktiga toaletter i stället för de dass som finns där i dag. Men politikerna gjorde senare en tvärvändning, bland annat med hänvisning till ekonomin – och de storslagna planerna skrotades.

Nu finns nya planer på att göra en mindre ombyggnad av caféet för att skapa ett 20-tal sittplatser. Montrar med varor ska flyttas längre bak i lokalen och personalutrymmena ska minskas.
– Det är tre väggar som ska flyttas. Det är ingen stor grej utan handlar om att utnyttja lokalen lite smartare, säger Åsa Ehlis.
– Och då kan vi i alla fall ta emot mindre sällskap.
Vad händer med toaletterna?
– De blir kvar som de är, men det bästa som kan hända med dem är om vi skulle kunna isolera dem så att vi kan ha vattnet på under vintern också. Den byggnaden ägs av Statens fastighetsverk så vi väntar på besked därifrån.
Även om inget är spikat än så säger Åsa Ehlis att målbilden är att både ombyggnaden av caféet och toaletterna ska göras under vintern. En förhoppning är att allt är klart tills verksamheten drar igång på allvar i maj nästa år.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS