Jesper Fernqvist, i FT21A, tog med sin mor Malin Stenqvist och morfar Lennart Holmberg på en åktur med lastbilen när Karlfeldtgymnasiet ordnade öppet hus.
Foto: Sara Flodin

Öppet hus på Karlfeldtgymnasiet

AVESTA Förra veckan har Karlfeldtgymnasiet arrangerat öppet hus för att informera om skolans program. Lokalt i gjorde ett nedslag på fordonsprogrammets transportinriktning i Mästerbo.

Under dagen fick besökarna ta en tur med transporteleverna i lastbil på skolans övningsområde. Jesper Fernqvist, som går i tredje klass, i FT21A, har kört många varv på banan, men detta var första gången som hans mor Malin Stenqvist och morfar Lennart Holmberg åkte med som passagerare. Medan T’Paus “China In Your Hand” spelades på radion rattade Jesper den långa lastbilen och såg till att hålla ut i kurvorna.
– Man måste tänka på att man är dubbelt så lång med släp, förklarar Jesper.
Mamma Malin intygar att Jesper alltid varit intresserad av traktorer och motorfordon.
– Han kan ju det här för han är uppvuxen på gård, upplyste hon.
– Det är inga större svårigheter, tycker Jesper som är tämligen säker på att ha ett lastbilskörkort i handen när han slutar gymnasiet till sommaren och planerar att köpa egen lastbil och eventuellt även starta ett eget åkeri i framtiden.
Under dagen har Jesper även kört timmerkranen.
– Jag har kört timmerkran redan innan jag började här, förklarar han och lägger till att Alice Alsén i hans klass tog över spakarna efter honom.
– Hon är jätteduktig, tycker Jesper.

Alice Alsén körde timmerkranen på ett imponerande sätt. Foto: Sara Flodin

Lova Lygdman, i FT23, började utbildningen denna höst och siktar på att bli lastbilschaufför.
– Jag trivs väldigt bra, men trodde vi skulle få vara mer med tvåorna och treorna och få se hur när de kör, men vi i ettan är bara i verkstaden, förklarar Lova som längtar efter att få köra lastbil.

Ettan Lova Lygdman tillsammans med Linnéa Simonsen som går i tvåan. Linnéa tycker att lastbilskörkortet är en av fördelarna med utbildningen. Foto: Sara Flodin

Inne i verkstaden står Per Anderses Westlund, Albin Hägglund, Oliver Johansson, Malte Jansson som tillhör klass FT23A och mekar med en moped.
– Vi har bytt motor på den här. Vi hade två mopeder och har kopplat ihop dem till en fungerande moped.

I verkstaden mekade Per Anderses Westlund, Albin Hägglund, Oliver Johansson och Malte Jansson som har lagt två, tre arbetsdagar på att få en fungerande moped av två trasiga. Foto: Sara Flodin

Karlfeldtgymnasiets biträdande rektor Mattias Öberg tycker att det är viktigt att gymnasieskolan berättar vad som finns att välja på för att elever ska bli “valkompetenta” i framtiden. Den elev som känner sig osäker på framtida val har även chansen att boka in en studiedag på ett program.
– Det är viktigt för oss att eleverna verkligen hittar något som de vill göra, förklarar Mattias.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS