Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Olshyttespåret invigdes
Olshyttespåret invigdes med att ett band av hopknutna nummerlappar från Vasaloppet och Tjejvasan klipptes av markägaren Henrik Nilses (till vänster) och Patrik Lundin från Boliden Garpenberg.
Foto: Privat

Olshyttespåret har invigts

OLSHYTTAN. Vasaloppsklubben Hedemora har, tillsammans med Boliden Garpenberg, invigt skidspåret på Olshytteberget. “Till nästa vinter hoppas vi kunna dra dubbelspår”, säger Håkan Frenell, ordförande för Vasaloppsklubben Hedemora.

Skidsäsongen går onekligen mot sitt slut och då andra klubbar börjar avsluta säsongen gör Vasaloppsklubben Hedemora tvärtom. Den 6 mars invigde man Olshyttespåret, i närheten av Intrånget.
– Vi har dragit skidspår på den marken i många år. Boliden har breddat den stora dammen i närheten med 40 meter, vilket gjorde att skogsbilvägen har dragits om och breddats med tre meter. Vi är många som gynnas av detta, både jägare, markägare, fiskare och vi i Vasaloppsklubben som gör att vi får bättre möjligheter att göra skidspår på platsen, säger Håkan Frenell.

Olshyttespåret invigdes
Vasaloppsklubben Hedemoras ordförande Håkan Frenell inledde invigningen, som hölls den 6 mars. Foto: Privat

I dagsläget är slingan på platsen 6,7 kilometer, om man åker fram och tillbaka.
– Eftersom det är enkelspår så möts åkarna i spåret, vilket gör det rätt otäckt i backarna… Därför har vi velat få till ett dubbelspår, för att få bort mötena och det kan vi göra nu, tack vare att Boliden har ställt upp. Vi har även haft mycket hjälp av Maserfrakt som varit entreprenör i arbetet med vägen, säger Håkan Frenell.

Spårets geografiska läge, på Olshytteberget, gör att säsongen förlängs.
– Snön faller tidigt och ligger kvar längre, eftersom det ligger så högt upp. Det går utmärkt att åka i spåret fortfarande. Vi har till och med pratat om att spåra i veckan men har inte beslutat om det ännu, säger Håkan Frenell.

Olshyttespåret invigdes
Patrik Lundin, från Boliden Garpenberg, berättade om vägen/spåret tillkomst. Till vänster ses invigningsbandet, som bestod av hopknutna nummerlappar från Vasaloppet och Tjejvasan. Foto: Privat

Förutom Vasaloppsklubben var även representanter från Boliden, markägarna och Svenska Skidförbundet på plats vid invigningen. Själva invigningsbandet hade, såklart, Vasaloppskoppling.
– Själv har jag åkt 26 Vasalopp och frugan har åkt Tjejvasan åtta gånger så vi har många nummerlappar hemma. Vi knöt ihop dem och skapade ett sex meter långt band som vi klippte sönder. Men jag var noga med att det inte skulle klippas i någon nummerlapp, säger Håkan Frenell.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!