Vid dagens “mexicano”-turnering spelade Carina Mårtensson och Gun-Britt Janbjer mot Jörgen Brugge och Annica Pallin Källström. De sistnämnda vann matchen, men alla var glada och tackade för spelet.
Foto: Sara Flodin

Ökande intresse för padel bland äldre

HEDEMORA. I september startade Robert Hammarbring padelträning för den som är över 60 år och vid första tillfället kom endast tre personer. – Då var jag nöjd om det skulle komma en till person så vi åtminstone var fyra, säger Robert som nu har överfulla grupper tre gånger per vecka.

Denna torsdag, när Lokalt i:s utsände gjorde ett nedslag på Padelcenter i Hedemora, var drygt 20 personer med på träningen och alla banor upptagna.
– Jag startade detta eftersom lokalerna annars står tomma under dagtid, förklarar Robert.
På en bana kör Robert grund- och taktikträning i omgångar med fyra personer på motsatt bana och denna dag får gruppen fokusera på att slå forehands och backhands.
Robert tycker att utvecklingen i gruppen varit ”helt otrolig”.
– Men i dag ville alla slå forehand på backhandsidan, förklarar Robert.

Stefan Hammarbring jobbar även som personlig assistent, men är i padelhallen fem dagar i veckan. Foto: Sara Flodin

I gruppen finns vissa som är totalt nybörjare på bollsport och andra som spelat många olika bollsporter. Carina Mårtensson tillhör de förstnämnda. Hon blev pensionär i oktober och följde då med ett gäng grannar till träningen.
– Det är ett trevligt gäng som skrattar mycket. Det har fångat mig så jag tycker det här är kul, säger Carina och avslöjar att hon inte har något bollsinne, men hoppas att träningen ska göra henne till en bättre padelspelare.
Carina har tränat gymnastik och zumba, men aldrig någonsin hållit på med någon bollsport.
– Det var en grej som jag aldrig trodde att jag skulle göra, men nu har jag investerat i racket, säger hon och lägger till att tävlingsmomentet i sporten gör det hela extra kul.

Carina Mårtensson har aldrig tränat någon bollsport tidigare, men tränar nu padel två gånger i veckan. Foto: Sara Flodin

Då banorna inte räcker till åt alla får några pausa i fikahörnan.
– De vill ju spela, men det här är ju minst lika roligt, säger Robert och pekar på dem som sitter och fikar i soffgruppen, äter nybakade bullar och pratar.
I gruppen sitter bland andra Mona Henriksson och Lars Gustafsson. Till skillnad från Carina har Mona hållit på med ”alla bollsporter som finns”.
– Volleyboll, baseboll, basket, fotboll, innebandy, tennis och golf, berättar hon och lägger till att hon även hållit på med gymnastik och dans.
Mona är den sportiga typen som håller i gång varje dag och älskar bollsporter.
– Det är så roligt! Det ger energi och glädje att träffa andra, säger Mona.
Gänget börjar diskutera skillnadn mellan att spela tennis och padel.
– Du behöver inte vara så jättebra på padel som i tennis. Där måste du ha ”rena slag” för annars blir slaget tokigt, säger Lars Gustafsson.
– Det är precis som han säger. Från början var det anledningen till att jag drog i gång detta. Att jag vill visa att alla kan spela padel, förklarar Robert Hammarbring.
Robert började spela padel när Avesta öppnade en padelhall för fem år sedan.
– Då var vi ett gäng som spelade tennis som sa att ”vi måste testa”. Sedan dess har jag bara spelat tennis en gång.

Padelträningen inbjuder till variationsrik träning. Susanne Hed hjälper till att plocka in bollarna efter dagens taktikträning. Foto: Sara Flodin

Robert beskriver sporten som en blandning mellan squash och tennis och tycker att det svåra är att få ur tennisen ur folk.
I padel är det tillåtet att bollen studsar i glaset som omger banan.
– Sen får man ta den igen innan den studsar i golvet.
Gruppen har redan börjat träna på dessa slag. Robert tipsar deltagarna om att de inte ska slå för hårt:
– Om du slår en lös boll som studsar två gånger innan glas är den bollen ”död”. Då har inte motståndaren fått en andra chans.
Robert har ett tips för den som vill utvecklas i padel.
– Det är alltid bättre att möta lite bättre motstånd för det är så du utvecklas.
Lösningen på detta är ett spel som kallas ”mexicano”.
– Då får den som spelar bäst spela mot andra i toppen, förklarar Robert.

Hela gänget som tränade padel när Lokalt i:s utsände besökte Padelcenter i Hedemora. Foto: Sara Flodin

Gun-Britt Janbjer var, tillsammans med Robert Ahlbom och hans fru Annelie, trion som kom till första träningspasset. Av en händelse såg Gun-Britt Facebookinlägget om padelträningen.
– Robban är suverän som instruktör, det är pedagogiskt upplagt, tycker Robert Ahlbom, som själv är tränare för Hedemoras damlag i fotboll.
– Jag förstår, men om jag gör som han säger är en annan sak, säger Robert och skrattar.
Robert Hammarbring jobbar som personlig assistent två dygn i veckan.
– Övriga fem dagar i veckan bor jag här mer eller mindre.
Han säger att anledningen till att padel blev så stort är att det var tillåtet att spela under pandemin och trots att folk pratar om ”padeldöd” menar Robert att padeln går hur bra som helst.
– Sedan pandemin har 25 procent fler börjat med padel, medan antalet banor ökat med 118 procent. Därför pratas det ”padeldöd”, men padeln ökar, fast det är för många hallar, vilket mest drabbar storstäder, enligt Robert.

Alla som vill kan spela padel säger Robert. Foto: Sara Flodin
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS