Trots sjunkande medlemsantal var det gott om folk på cafét i PRO-lokalen i Skogsbo. “Vi brukar nästan vara dubbelt så många”, säger Barbro Legfors, kassör i föreningen.
Foto: Tharos Gröning

Ökad livslängd gör att PRO tappar medlemmar

AVESTA. De senaste hundra åren har medellivslängden ökat med 23 år och vi fortsätter att vara friskare. Detta har gjort att PRO Grytnäs har fått problem att få medlemmar. – Vi förlorar medlemmar hela tiden. De som är 65 i dagens läge känner sig inte gamla nog att vara med i PRO, säger Ulf Thörn, ordförande i PRO Grytnäs.

Föreningens medelålder är 80 år och de har förlorat 200 medlemmar bara på ett par år.
Pandemin orsakade några dödsfall och många valde att gå ur på grund av risken för smitta vid större sammankomster.
– Jag minns att vi var över 600 i föreningen innan pandemin kom, nu är vi lite drygt 400, berättar kassör Barbro Legfors.
Medlemsfallet har inneburit att föreningen har svårt att få ekonomin att gå ihop. Detta trots att föreningen försöker att hålla sina avgifter och inträden nere.
– Man måste inse att om man inte kommer när vi ordnar aktiviteter så kan vi inte ordna så många, säger Ulf Thörn.

Ulf berättar att många frågar efter aktiviteter men få vill ställa upp och hjälpa till som funktionärer och baka bröd. Föreningen har en mängd aktiviteter planerade. De ordnar café med levande musik och i höst kommer det att serveras surströmmingsskiva.
De anordnar även utbildningar för äldre i dagens nya teknik, såsom smarta telefoner och hur man arbetar på internet.
– Det är mycket bedrägerier på internet nuförtiden och det är lätt att bli lurad om man inte är kritisk, säger Barbro Legfors.

Barbro Legfors och Ulf Thörn önskar att fler kunde dyka på PROs aktiviteter. “Om folk inte ställer upp och kommer har man ingen lust att anordna saker”, säger Ulf Thörn. Foto: Tharos Gröning

Många äldre har en enorm respekt för myndigheter och bankväsende och vill inte ifrågasätta om någon ringer och säger att de representerar sådana institutioner.
– Jag tycker att barn och barnbarn ska hjälpa till och berätta för de gamla hur det funkar och hjälpa dem vara kritiska, säger Barbro.
En av de mer populära kurserna handlar om hur man chattar och knyter kontakter på internet. Många äldre är ensamma och har svårt att ta sig runt och hälsa på folk. Där kan internet vara till stor hjälp.
– De kurserna var väldigt populära så sådana ska vi ordna fler gånger, säger Ulf Thörn.

PRO staratde 1942
PRO – Pensionärernas Riksorganisation är en partipolitiskt obunden intresseorganisation för pensionärer. PRO grundades 1942 och är Sveriges och Nordens största pensionärsorganisation.
PRO har cirka 280 000 medlemmar och är indelad i 26 distrikt som i stort sett motsvarar länen.
PRO:s riksordförande heter Åsa Lindestam och hon tillträdde i år.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS