Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Myrene Fjellström ska börja tillverka två av skomodeller i Borlänge. I bakgrunden partnern Peter Jonsson (till vänster) samt Erik och Asta Hellgren från Skråmträsk sko.
Foto: Karin Diffner

Myrene börjar med handgjorda skor

BORLÄNGE. Skomakaren Myrene Fjellström i Borlänge ska börja tillverka skor i ett samarbete med Skråmträsk sko. Fem par handgjorda skor i veckan ska det bli. – På sikt hoppas vi kunna anställa en till på heltid, säger hon.

Myrene Fjellström driver sedan några år Skomakeri Reboot tillsammans med Peter Jonsson. I Hantverksbyn lagas både skor och kläder och sker försäljning.
På en mässa för ett par år sedan träffade hon Asta och Erik Hellgren som tillverkar skor i Skråmträsk utanför Skellefteå.
– Vi fann varann ganska direkt, berättar Asta.
Hennes och makens företag tillverkar hantverksmässigt läderskor sedan 30 år tillbaka. Skorna har blivit allt mer populära och nu hinner företaget inte med att möta efterfrågan.
– De senaste sju-åtta åren har försäljningen ökat rejält.
Varför är de så populära?
– Det är unikt med skor som är tillverkade i Sverige och av vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö. Dessutom är sulan biologiskt nedbrytbar, säger Erik.
– Och det märks att folk blivit mer medvetna, att det finns en motvikt mot slit-och-slängsamhället. Vi kallar det här slow-fashion, fortsätter Asta.

Den högskaftade sneakersmodellen vann designpris på Formex-mässan 2020. Nu ska den och den lägre varianten börja tillverkas i Hantverksbyn.

Tanken är att överdelen på två av paret Hellgrens sneakers ska göras i Skråmträsk medan Myrene Fjellström i Borlänge ska lästa skinnet och montera ihop det med sulan till färdiga skor.
Hon har redan börjat samarbetet genom att göra omsulningar på just de aktuella skomodellerna. Även Myrene vill arbeta hållbart och vittnar om att skorna är bra också för hennes egen arbetsmiljö.
– Ja, de andas väl och därför luktar de inte fotsvett när man sular om dem heller, säger hon med ett skratt.
Vad kostar ett par?
– 3 100 för de låga och 3 500 för de höga.

Även om priset är jämförelsevis högt tror ingen av de inblandade att det ska bli svårt att sälja dem. De tillverkas också för att sulas om både en och flera gånger och beräknas hålla i många år.
– Jag sulade faktiskt om ett par som var 30 år gamla nyligen, berättar Myrene.
Kan de hålla så länge?
– Ja, om man sköter dem väl, svarar Asta.
På Reboot Skomakeri jobbar i dag två personer heltid och en på timmar. På Skråmträsk sko arbetar fyra och även där siktar man på att nyanställa så småningom som ett resultat av det nya samarbetet.
– Men vi börjar försiktigt. Här i Borlänge räknar vi med att det kan tillverkas 200 skor per år, säger Erik Hellgren.
Även Peter Jonsson på Reboot ser fram emot det nya samarbetet.
– Det här blir ett bra tillskott till vår verksamhet, säger han.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!