Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Joakim Dahlman intill den tegelsenior som nu rustas för att inom kort utgöra ny boning för lokalt och regionalt baserade Dala Solenergi.
Foto: Sonny Jonasson

Nytt företag flyttar in i klassiska “Olles fiske”

BORLÄNGE. Nya tider och nytt liv i en slitstark Borlängekåk. Nu flyttar Dala Solenergi in i byggnaden som tidigare bland annat inhyst Olles Fiske & Fritid. Företaget tar nya kliv med solen som driv – och tipsar om taktik för att tjäna gröna slantar. – Detta samtidigt som du bidrar till att stabilisera det svenska kraftnätet, säger firmans Joakim Dahlman.

I samklang med kollegan Patrik Schultz guidar Joakim i lokaler som nu står under intensiv renovering.
Den långlivade kåken på Stationsgatans sista etapp stöps steg för steg om till modernt högkvarter.
Kontorsytor i topp, förvaring och fler företagsresurser på källarplan.

Med nytt hem och utgångspunkt betonar man solen som en av framtidens energikällor.
– Så är det definitivt, och det är ett klokt alternativ för att spara lite av den här planeten till våra barn, betänker Joakim positiva synergieffekter.
– Det kommer dock kräva en del av både elnät och leverantörer av solceller. Inom en ganska nära framtid kommer Sveriges elbehov att fördubblas. För att vara redo gäller det att vi gör jobbet redan nu, utvecklar Patrik.
Han inflikar att fjolårets elprisnivåer och låga räntor gav en branschrusning av stora mått.

Också nu är konkurrensen stor, men i vad duon betraktar som ett något rimligare tempo.
– Det var nästan hysteriskt ett tag. En konkurrensutsatt, men även konkursutsatt, bransch. Det är fortfarande högt tempo, men det har ändå lugnat ned sig en aning, menar Patrik.
I dag sysselsätter företaget 15 medarbetare fördelade på installation och administration. Det är närmast en fördubbling i manskap på ett par år, vilket tjänar som exempel för branschens tillväxt i symbios med högre tempo i landets energiomställning.
Joakim fortsätter:
– Här i huset kommer vi att ha vår bas. Kaffebryggaren ska ständigt stå och puttra. Det är bara att komma förbi och snacka om man undrar över hur allt kring solceller funkar och hänger ihop. Från årsskiftet är vi i gång på riktigt här inne.

“Från årsskiftet är vi i gång på riktigt här inne”, säger Joakim Dahlman. Foto: Sonny Jonasson

Joakim och Patrik framhåller den långsiktiga investeringen i att skaffa solpaneler.
Därtill att hushållets erhållna solenergi beror på egenskaperna hos varje enskilt tak, anläggningens omfång och vädrets makter.
Genomsnittstiden för att investeringen börjar återbetala sig sägs vara i genomsnitt cirka 10 år.
Nu finns också en “turbo” som kan skynda på denna process.
– Systemet heter Checkwatt. Det är en tjänst som via elhandlare distribuerar vidare överskottet av el i ditt batteri till Svenska Kraftnät. Det hela har närmast exploderat i popularitet. Håller det i sig så här så kan man tjäna in sin investering snabbare, säger Joakim.

Han summerar:
– I praktiken kan du därför tjäna pengar samtidigt som du bidrar till att stabilisera det svenska kraftnätet. En tanke är även att vi framöver kanske kan nyttja många små batterianläggningar i stället för en massa kraftledningar.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,412990" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!