Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Om en person kan må bättre, påverkar det en hel familj till det bättre. Vi är delar i ett system. Hur vi mår är en viktig faktor för tillfredsställelse i livet och det påverkar även hur vi äter och sover”, säger Klara Hagfeldt.
Foto: Lisa Björklund

Psykolog startar eget: “Viktigt att inte förlora sitt inre”

AVESTA. Psykologen Klara Hagfeldt har lång erfarenhet av att bedriva vård inom kommunal och regional verksamhet. Nu öppnar hon egen mottagning med inriktning på psykodynamisk terapi för privatpersoner. – Vi ser att den psykiska ohälsan, särskilt bland barn och unga, ökar. Terapi är en bra metod som inte har några biverkningar så som mediciner har.

Hon tog psykologexamen på Stockholms universitet år 2015. Därefter har Klara Hagfeldt bland annat arbetat på Bup och BVC med inriktning mot barn och föräldrastöd.
Hennes mottagning ligger lugnt beläget på Krylbovägen i Strömsborg och öppnade den 1 april. Där ska hon bedriva terapi med psykodynamisk inriktning för såväl barn som vuxna. Vilken terapimetod man passar för är individuellt tycker Klara.
– Den här metoden är reflekterande. Man funderar på varför det blivit som det blivit, snarare än att man aktivt försöker ändra ett beteendemönster som i KBT (Kognitiv beteendeterapi). Har det hänt saker i livet som lett till att du mår dåligt, då kan de sakerna behöva bearbetas.

Psykodynamisk psykoterapi (PDT) har sin grund i psykoanalysen; en behandlingsmetod som bygger på teorier av Sigmund Freud, som var verksam i början av 1900-talet. Sedan dess har mycket hänt, menar Klara, som säger att det inte längre bara är ”Freud och gänget”.
– I psykodynamisk terapi styr patienten själv vad samtalet ska handla om. Vi mår bra av att prata om oss själva ibland – för att inte förlora vår kärna och kontakt med vårt inre.

De senaste två åren går Klara en treårig vidareutbildning till psykoterapeut och specialist i psykoterapi på halvtid. Foto: Lisa Björklund

Till Klaras mottagning kan den som vill söka vård. Det kan handla om att bearbeta ett trauma, sorg eller att behandla en depression, ätstörningar eller relationsvårigheter.
– Inga problem är för små om man känner att det tar stor plats i ens liv. Det kan vara att man undrar: Varför blir jag så arg hela tiden? Varför blir jag inte kär? Eller hur vågar jag komma nära någon annan?

På mottagningen erbjuder Klara både långtids- och korttids-terapier och det är patienten själv som betalar för behandlingen.
– Det är kostsamt men vi investerar så mycket annat i vår hälsa och det här är något som kan ha en fantastisk effekt på vårt välmående och våra relationer. Jag har gått i terapi själv och det var värt varenda krona.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
– Många säger: “Vad tungt att lyssna hela dagarna”. Men så känner inte jag. Det är snarare fint att kunna dela svårigheterna. Det är ett jättekul yrke och jag skulle inte jobba med det om jag inte älskar det. Sedan gäller det att ha kollegor att prata med och ta hjälp av en handledare när det blir svårt.

Vad är det roligaste med jobbet?
– Att se människor utvecklas. Det är fantastiskt när en person exempelvis lär sig att kommunicera med sin partner eller lär sig att visa känslor för sina barn. Människor kommer ur tankar som inte varit bra för dem. Att se det är bra för dem och det ger mycket kraft.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!