Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Musiker från gamla och nya DOS-bandet/Husbandet. Fr v Jesper Landqvist, Fabian Svedlund, Linnea Larsson, Roger Lif, Ottilia Jansson, Leif Eriksson, Karl Persson, Tommy Arnberg, Niklas Hedman, Mats Andersson (ljudtekniker), Kjell Öhman och Niklas Hilleskär.
Foto: Maria Karlsson

Nu tar nästa generations musiker över

BORLÄNGE. I samband med att DOS-bandet firar sin 70:e spelning lämnar de över stafettpinnen till nästa generation, som är musikelever på Brunnsviks folkhögskola. – Vi siktar på att få vara kvar på House of Blues och glider vidare på det vinnande konceptet, säger Niklas Hilleskär, musiklärare och projektledare/kapellmästare för nya Husbandet.

Dala Open Stage, DOS, startade 2012 och idén var att tillhandahålla en öppen scen för alla som älskar att uppträda eller att njuta av levande musik framförd av artister och andra scenkonstnärer boende i Dalarna.
– Men det är inget politiskt eller religiöst, här spelar vi musik, men det har också varit exempelvis stand up eller nån som läst dikter, berättar Kjell Öhman.
Han och Kjell Hermansson fick idén när de var på ett musikställe i Falun och såg att de flesta var från Borlänge.
– Jag saknade själv att kunna slinka in och ta en kopp kaffe och lyssna på ”live-musik” utan kostnad. Tanken med DOS var att band kunde komma och uppträda i stället för att spela i en replokal.
Det skulle inte vara något inträde eftersom musikerna inte skulle ta något gage. Spelningarna skulle också ske på eftermiddagar för att inte konkurrera med andra band som försörjer sig på sin musik.
DOS blev snabbt populärt och flera gånger har de växt ur lokalerna där de spelat en gång i månaden vår och höst. Köerna utanför har ibland varit långa för att komma in och lyssna på både erfarna musiker och nybörjare.


Den 20 maj firar DOS-bandet sin 70:e spelning och Kjell Öhman berättar att han varit med på alla spelningarna.
– Tommy Arnberg har missat två gånger och det var på grund av älgjakt, säger han med glimten i ögat.
Alla som vill kan anmäla sig för att få uppträda och den som vill kan få hjälp med ackompanjemang av husbandet DOS-bandet.
– Många har gjort sin scendebut på DOS, bland annat många unga tjejer, berättar Kjell Öhman.
Med åren har DOS börjat samarbeten med ABF samt musikgymnasiet Rytmus och även Musikcenter som lånat ut instrument under spelningarna.
Sedan 2017 har elever från musiklinjen Creative Music, Brunnsvik folkhögskola, spelat tillsammans med DOS-bandet.
– Det är oerhört nyttigt för eleverna att få spela på en riktig scen och träna att spela för en krogpublik, säger Niklas Hilleskär.


Han berättar att de axlat rollen som husband mer och mer, men tar nu över helt. Eleverna i husbandet har hög nivå och kan spela alla stilar från joddling till soul, pop, rock, country och funk, lovar han.
– Det är fantastiskt att nån som aldrig stått på scen kan anmäla sig; det är unikt, säger han.
Jubileumsdagen spelar ”gamla” DOS-bandet en timme på House of Blues och därefter blir det mingel och någon form av överlämnande. Sedan tar ”nya” husbandet för DOS över.
– Jag kommer fortsättningsvis boka band och Peter Gunnebro ska ha hand om hemsidan. Sen kommer nog vi som spelat i DOS-bandet att anmäla oss för att få spela även i fortsättningen, säger Kjell Öhman och ler.
Text och foto: Maria Karlsson

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS