Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Vinsboskolans lokaler genomgår en total förändring. Elektikern Filip Almquist från Hedemora arbetar med att ta bort den gamla elen.
Foto: Sara Flodin

Nu renoveras Vinsboskolan

SMEDJEBACKEN Nyligen renoverades Röda Berga och nu har turen kommit till Vinsboskolan. Det mesta av inredningen har redan rivits ut ur skolan som nu ska totalrenoveras. – Många har väntat länge på det här så det är kul att det är Vinsboskolans tur nu, säger Torbjörn Åkerlund som är skolans rektor.

Skolan, som är byggd på 1960-talet, bestod till huvuddelen av originaldelar. Byggnaden har nu skalats ner till stommen. Endast väggarna är nu kvar och inget avslöjar interiört att det varit en skola på platsen. Eleverna evakuerades till Stegelbackens skola redan i höstas och alla minnen från skoltiden är raderade.
Torbjörn Åkerlund, rektor på Vinsboskolan, tycker att det känns jättebra att skolan renoveras och uppskattar att eleverna kommer få en bättre arbetsmiljö.
– Vi har gillat den här skolan, men den var i behov av uppfräschning, säger han.

Leif Kilström fastighetschef på Smedjebackens kommun berättar om det pågående arbetet för Monica Forsgren som är ordförande i Kultur och samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Sara Flodin 

Redan 2021 började kommunen projektera för renoveringen. Till upphandlingen fick kommunen in sju anbud. Mellan det lägsta och högsta anbudet skiljde det cirka åtta miljoner. Det lägsta anbudet kom från AB Byggprojekt i Dalarna som nu är totalentreprenör för bygget. 45,5 miljoner ligger utförandekontraktet på och till detta tillkommer kostnader för bland annat bygglov och för flytt av prylar fram och tillbaka. Den sammanlagda kostnaden landar på 63 miljoner.
– Man river ur alla installationer totalt; el, tele, värme, ventilation och sanitet, förklarar Smedjebackens fastighetschef Leif Kilström.
Renoveringen innefattar en om- och tillbyggnad. Endast vissa byggnader ingår i renoveringen och exteriören kommer inte genomgå någon större förändring. Lokalerna ska tillgänglighetsanpassas och ett grupprum kommer anpassas för elever med extraordinära behov och förberedas med hörselslinga. Dessa åtgärder kan göras utan att klassrummen blir vare sig mindre eller färre. Efter renovering ska byggnaden leva upp till dagens brandskyddskrav.

En ny entré kommer byggas på stora tegelbyggnaden. Den nya entrén krävs för att skolan ska vara skofri. Ett toalettutrymme förbereds för att en person ska kunna tas in liggande. Det kommer grävas runt alla hus för installering av nya värmekulvertar. Fönstren ska bytas på ett par av byggnaderna, men skolgården kommer inte renoveras.
Då köket renoverades för cirka tio år sedan kommer inte detta vara aktuellt vid denna genomgång. Inte heller någon renovering av gymnastiksalen kommer ske och den kommer hyras ut trots arbetet som sker i närheten. I fritidshuset kommer endast några små detaljer justeras.

Margots Lasmanis har jobbat med att riva ur interiören i klassrummen, vilket han tycker känns lite konstigt då han vanligtvis bygger. Foto: Sara Flodin

Varken sy- eller träslöjdslokaler kommer finnas på den nyrenoverade skolan. Bergaskolans slöjdlokaler kommer användas till detta.
– Det är bra att använda de lokaler som finns på Berga, tycker Monica Forsgren (s) som är ordförande i kultur och samhällsbyggnadsnämnden.
Slutbesiktningen planeras till juni 2025 och eleverna kommer flytta tillbaka till skolan på höstlovet samma år.
– Sedan är tanken att Kyrkskolan i Söderbärke ska renoveras. Skolorna har funnits länge så det är klart att de behövs renoveras, anser Monica.

Matilda Kilström (s) är ordförande familje- och utbildningsnämnden. Foto: Sara Flodin
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS