Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
En kvintett spelare i Borlänge HF, från vänster: Olle Blank, Adam Bäckehag, John Blank, Simon Nyhlén Persson och Victor Ohlsson.
Foto: Niclas Bergvall

Nu kliver ett rekordungt Borlänge HF in i allvaret

BORLÄNGE. Borlänge HF kliver in hockeyettan med ett rekordungt lag – endast en spelare är född på 90-talet. Men det finns mycket optimism i truppen enligt tränare Stefan Gustafsson. – Alla har en ambition att bli riktigt bra spelare och kanske kan få till något riktigt bra i år.

Vi tar oss tillbaka till slutet av februari i år. Borlänge Hockey hade tagit bakvägen till playoff till hockeyallsvenskan.
Men där tog det tvärstopp mot Mariestads BoIS.
0-3 i matcher och säsongen var över.
Sju månader senare ser tränare Stefan Gustafsson tillbaka och säger:
– I slutändan var jag ändå nöjd med säsongen. Men när vi åkte ut mot Mariestad blev det på ett sätt som vi noterat hela säsongen, vi hade svårt att göra bra prestationer i match eller träning två dagar i följd.

Gustafsson har givetvis lagt förra säsongen bakom sig för länge sen. Nu är det fokus på seriepremiären den 1 oktober hemma mot H Dalen. Ny säsong – nya möjligheter.
– Jag tycker vi ligger bra i fas. Vi har kört på bra och många saker har gått över förväntan. Men det gäller att ha tålamod, säger Gustafsson.
– Men viljan att träna mycket finns i gruppen.

Tränarduon Liam Wallström och Stefan Gustafsson. Foto: Niclas Bergvall

Klubben är inne i en process och förhoppningen är att det ska bli något riktigt bra. Men att skynda långsamt kan vara viktigt – det är troligen ett rekordungt lag som ska spela i västra ettan.
– Vi har en medelålder på drygt 20 år. Äldsta spelaren är född 1999 och han är också den enda som är född på 90-talet.
– Men jag ser bara fördelar med att ha ett ungt lag och de förstår verkligen vilket jobb som behövs göras för att utvecklas.

Precis som många andra lag i hockeyettan har det varit en stor omsättning på spelare. Inför årets säsong har det kommit in tiotalet nya spelare i en trupp på 22 spelare.
– Det är klart det är mycket. Men tvillingarna Blank (John och Olle) kan vi kalla för nygamla. Vi vill att spelarna ska stanna över tid och vara med på resan vi ska göra. Det är något vi jobbar för nu och vi har fått positiv feedback från truppen, säger Gustafsson.

Bröderna Blank, 20 år, lämnade för övrigt BH inför fjolåret och spelade med Leksands IF:s J20-lag.
Tio lag ingår i serien och nya är Falu IF och Mjölby HC. Faluns entré betyder bland annat två heta derbyn och förhoppningsvis ett större intresse för serien.
– Det är klart det ska bli kul med derbyn, men jag ser det också som två matcher i serien. Det skapar dock förhoppningsvis ett större medialt intresse, säger Gustafsson

Har du koll på Falu IF?
– Nej, det har jag inte i nuläget, men jag känner förstås igen en del spelare. Jag har samma rutin för alla matcher och när vi väl ska möta dem vet jag förstås mer.
Den 20 oktober är det derby i Falun och den 29 november i Borlänge.
Då kan det bli i det närmaste lapp på luckan.

En kvintett spelare i Borlänge HF, från vänster: Olle Blank, Adam Bäckehag, John Blank, Simon Nyhlén Persson och Victor Ohlsson. Foto: Niclas Bergvall

Vilka är favoriter?
– Har inte så bra koll just nu, men Mariestad blir nog bra. De har jag också bäst koll på.
Målet för Borlänge är att etablera sig i Allettan.
– Vi har som mål att vinna varje match, sen får vi se hur långt det räcker. Men det är klart att vi vill ta oss till Allettan. Trots att vi har ett ungt lag är det flera spelare som provat på högre upp. Men alla har en ambition att bli riktigt bra spelare och kanske kan vi få till något riktigt bra i år, säger Stefan Gustafsson som vid sin sida har assisterande tränare Liam Wallström.
Bland annat har Sigge Grunditz, tolv SHL-matcher, kommit från Färjestads BK, Mikael Taylon, fem SHL-matcher, från Södertälje SK och Alfred Bergman, tio SHL-matcher med FBK, från Köping HC.

Borlänge hockey
Serie: Hockeyettan västra.
Placering i fjol: Åtta i grundserien. Etta i fortsättningsserien, sedan utslaget i playoff.
Premiär: HC Dalen hemma den 1 oktober.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!